Događanja

Održan Seminar o značaju notifikacije tehničkih propisa

Ministarstvo privrede je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Tvining projektom „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti proizvoda u Republici Srbiji”, organizovalo Seminar o značaju notifikacije tehničkih propisa.

Cilj seminara je jačanje svesti i kapaciteta nadležnih institucija za punu primenu Uredbe 764/2008/EC i implementaciju Direktive 1535/2015/EU, odnosno Uredbe o postupku prijavljivanja i načinu informisanja koji se odnose na tehničke propise, ocenjivanje usaglašenosti i standarde(''Službeni glasnik RS'', br. 45/10 i 114/15), u PKS je održan seminar u cilju bolje saradnje i podizanja svesti o notifikaciji tehničkih propisa, 23. marta 2017. godine.

U uvodnom obraćanju Jovan Petrović, v.d. pomoćnika ministra je istakao značaj prijavljivanja nacrta tehničkih propisa.  On je najavio nastavak kampanje o notifikaciji koja neće biti fokusirana samo na zakonodavce, već i na privredne subjekte koji svojim sugestijama i komentarima mogu da utiču na tehničke propise, što vodi unapređenju privrede Republike Srbije.

Viktor Vodička, iz Češke kancelarija za standarde, metrologiju i ispitivanje predstavio je značaj notifikacije tehničkih propisa iz neharmonizovanog područja, Direktivu 1535/2015 – češko iskustvo u notifikaciji tehničkih propisa (uključivanje relevantnih aktera, posledice u slučaju neizvršavanja notifikacije – primeri), i predstavio rad Kontaktne tačke za proizvode u Češkoj - Uredba 764/2008.

Tanja Petrović, rukovodilac Grupe u Ministarstvu privrede predstavila je srpsku Uredbu o notifikaciji (prijavljivanju) tehničkih propisa i njenu primenu, pružanje informacija (Informativni centar, plan za uspostavljenje kontaktne tačke za proizvode).

Miodrag Dugandžija, šef Odseka u Ministarstvu privrede predstavio je neharmonizovano područje u Republici Srbiji, klauzulu o uzajamnom priznavanju i Akcioni plan za Merilo 1.