Događanja

Održan Seminar o značaju notifikacije tehničkih propisa

Ministarstvo privrede u sradnji sa PKS i Tvining projektom „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti proizvoda u Republici Srbiji“ organizovalo Seminar o značaju notifikacije tehničkih propisa.

Seminar je organizovan u Privrednoj komori Srbije, 12. aprila 2017. godine. Cilj seminara je podizanje svesti o mogućnosti privrednih subjekata da učestvuju u kreiranju pravnog  okvira za stavljanje proizvoda na tržište u smislu preventivnog delovanja na tehničke prepreke u trgovini, kako u domaćim tako i u inostranim tehničkim propisima.

U uvodnom izlaganju obratili su se predstavici Privredne komore Srbije, Tvining projekta i Ministarstva privrede.

Miodrag Dugandžija, predstavnik Ministarstva privrede istakao je značaj učešća privrednih subjekata u procesu pripreme tehničkog propisa, kao i o značaju postupka prijavljivanja tehničkih propisa pre nego što oni budu usvojeni. Takođe je najavio nastavak kampanje o prijavljivanju, koja neće biti fokusirana samo na zakonodavce, već pre svega na privredne subjekte, koji svojim sugestijama i komentarima mogu da utiču na srpske i inostrane tehničke propise, a samim tim i na zakonodavno okruženje u kom posluju. 

Viktor Vodička, iz Češke kancelarija za standarde, metrologiju i ispitivanje predstavio je značaj notifikacije tehničkih propisa, Direktivu 1535/2015 – češko iskustvo u notifikaciji tehničkih propisa, učešće privrednih subjekata u notifikaciji tehničkih propisa i funkcionisanje kontaktne tačke za proizvode u Češkoj Republicii - Uredba 764/2008.

Željko Lalić, rukovodilac Grupe u Ministarstvu privrede, predstavio je Uredbu o prijavljivanju tehničkih propisa i njenu primenu, kao i rad Info-centra za proizvode Ministarstva privrede.

Miodrag Dugandžija, šef Odseka u Ministarstvu privrede predstavio je Nacionalne tehničke propise u kontekstu pristupanja EU i uklanjanja tehničkih prepreka u trgovini.