Događanja

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti

Ministarstvo privrede je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovalo Javnu raspravu o Nacrtu zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti

U organizaciji Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije održana je Javna rasprava o Nacrtu zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti u četvrtak 21. septembra 2017. u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu. Ovo je treća i završna javna rasprava Nacrtu ovog zakona, a osim ove organizovane su još dve, u Zrenjaninu i Nišu, na kojima su predstavnici Ministarstva privrede, Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda predstavili ključne odredbe Nacrta zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti.

Cilj javne rasprave je da se privrednicima, državnim institucijama i svim zainteresovanim stranama predstavi Nacrt zakona, kako bi se predočile glavne izmene u odnosu na postojeći zakon, pojednostavile pojedine odredbe i razmotrili komentari i sugestije svih zainteresovanih strana.

Na početku javne rasprave v.d. pomoćnika ministra Aleksandar Starčević je pozdravio sve prisutne i objasnio značaj donošenja novog zakona. Nakon njega svoje izlaganje je izneo šef odseka za harminizovane tehničke propise, imenovanje i nadzor u Ministarstvu privrede, Nikola Mirković, koji je predstavio ključne odredbe Nacrta zakona iz oblasti harmonizovanih tehničkih propisa. Zatim se prisutnima obratila Tanja Petrović, rukovodilac grupe u okviru Odseka za neharmonizovane tehničke propise, notifikaciju i registre, i prisutnima prezentovala važne odredbe iz Nacrta zakona za oblast neharmonizovanih tehničkih propisa. Nakon nje prisutnima se obratio Jovan Petrović, šef Odseka za razvoj infrastrukture i projekte, koji je objasnio značaj postavljanja srpskog znaka usaglašenosti na proizvode u R. Srbiji.