Актуелности

Додела Оскара квалитета најбољим компанијама

„Квалитет је кључна компонента успеха у данашњем пословном свету, а пословна изврсност представља темељ конкурентске предности. Кроз овај форум, имамо прилику да се упознамо са најновијим трендовима, искуствима и најбољим праксама у овој области. То ће нам помоћи да унапредимо наше организације, повећамо ефикасност и конкурентност на тржишту“, изјавио је министар привреде у Влади Србије Слободан Цветковић на Форуму квалитета и пословне изврсности "Оскар квалитета", одржанОМ данас у Привредној комори Србије поводом обележавања Светског дана квалитета и Европске недеље квалитета у Србији.

„Србија је посвећена подршци развоју квалитета и пословне изврсности. Кроз различите иницијативе и програме радимо на стварању повољног привредног окружења. То ће нас учинити конкурентнијим на глобалном тржишту и имати вишеструки допринос друштвеној заједници“, рекао је министар Цветковић.

Указао је да су компаније учеснице у такмичењу за „Оскар квалитета“ постигле одличне резултате, посебно на плану унапређења квалитета и пословне изврсности. Притом је изразио наду да ће ове компаније послужити као пример добре праксе у наредном периоду. Такође је нагласио да Министарство привреде улаже велике напоре у погледу стварања привредног амбијента погодног за интеграцију у европску и светску привреду, усклађивањем са техничким законодавством ЕУ и унапређењем рада институција инфраструктуре квалитета.

В.д. помоћник министра привреде, Никола Витас, рекао је да је у предтходном периоду Министарство привреде поставило стабилан правни и институционални оквир у области стандардизације, метрологије, акредитације и оцењивању усаглашености.

Министарство привреде у сарадњи са Развојном агенцијом Србије у 2023. години, поред многих подстицаја привредницима, по први пут спроводи програм за суфинансирање трошкова за услуге из области инфраструктуре квалитета (за спровођење поступака оцењивања усаглашености производа са захтевима српских и иностраних техничких прописа, укључујући и процену безбедности козметичких производа; за уређење пословања у складу са захтевима међународно признатих стандарда система менаџмента (припрема/имплементација стандарда са првом сертификацијом или ресертификација); за набавку српских стандарда код Института стандардизације Србије). Циљ ове финансијске подршке је да привредници повећају степен коришћења стандарда током свих фаза пројектовања, производње и контроле производа и да уреде своје пословне процесе.

Министар привреде Слободан Цветковић честитао је компанијама учесницама у такмичењу за „Оскар квалитета“ и пословне изврсности.

Добитници „Оскара квалитета 2023“ су Generali осигурање Србија (Шампион изврсности 2023) и директор ове компаније Драган Филиповић (Лидер пословне изврсности 2023), те Центар за медициснку биохемију са Универзитетског Клиничког центра (Шампион изврсности 2023) и директорка поменутог центра, доц. др Сања Станковић (Лидер пословне изврсности 2023), док су Hutchison д.о.о. Рума и Завод за јавно здравље Шабац постигли изврсност у областима лидерство, процеси технологије и задовољство запослених.