Законодавне новине

Објављен Правилник о детекторима јонизујућег зрачења

У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 4/17 од 20. јануара 2017. године објављен је Правилник о детекторима јонизујућег зрачења

Правилник о детекторима јонизујућег зрачења објављен је у „Службеном гласнику РС”, број 4/17 од 20. јануара 2017. године. Овај правилник се примењује од 28. јануара 2017. године,осим члана 11. који се  примењује даном приступања Републике Србије Европској унији.

Правилником о детекторима јонизујућег зрачења прописују се захтеви за детекторе јонизујућег зрачења који се користе у функцији заштите здравља и опште безбедности и заштити животне средине, техничка документација, натписи и ознаке, начин утврђивања испуњености захтева за детекторе, карактеристике опреме за утврђивање испуњености захтева, методе мерења, као и начини и услови оверавања детектора. Правилник се примењује на: полупроводничкe детекторe - спектрометрe гама зрачења; полупроводничкe детекторe - спектрометрe алфа зрачења; сцинтилационe детекторe - спектрометрe гама зрачења; сцинтилационe детекторe - спектрометрe алфа зрачења; пластичне сцинтилационе бројаче; течнe сцинтилационe бројачe; пропорционалнe бројачe.