Догађања

АТС ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ ДАН АКРЕДИТАЦИЈЕ

Акредитационо тело Србије (АТС) обележило је 9. јуна, Светски дан акредитације и 25 година од свог оснивања у свечаној сали Народне банке Србије уз присуство оснивача акредитације у нашој земљи и првих људи институција инфраструктуре квалитета.

Овом приликом уручени су и сертификати о акредитацији акредитованим телима за оцењивање усаглашености која су добила или обновила акредитацију у периоду од јануара 2023. године до данас.

Подсећамо, да је 9. јун, датум који се обележава у целом свету као Светски дан акредитације а заједнички су га установили ILAC (Међународна организација за акредитацију лабораторија) и IAF (Међународни форум за акредитацију). 

Претходних година, теме Светског дана акредитације су се тицале многих значајних аспеката акредитације, као што је њена способност да пружи поверење у квалитет производа и услуга, начин на који она користи одређеним групама као што су регулатори, као и њена улога и користи које може остварити у одређеним секторима и решавању специфичних питања.

С обзиром да је овај датум посвећен промоцији акредитације и томе како акредитација подржава глобална питања, овогодишња тема гласи: “Акредитација – подршка будућности глобалне трговине”. 

Ова тема има за циљ да скрене пажњу на то како се акредитација и оцењивање усаглашености прилагођавају напретку технологије, променама у понашању потрошача и прописима у вези са животном средином, новим механизмима поверења и променљивим пословним моделима.

Испред Министарства привреде, као координатору за техничке прописе и органу надлежном за креирање стратегије и спровођење политике развоја стандардизације, акредитације и метрологије, гостима се обратио господин Никола Витас, в.д. помоћника министра привреде.  

Том приликом, господин Витас је напоменуо да иако је прошло нешто више од годину дана од имплементације Закона о изменама и допунама Закона о акредитацији, могу се већ видети позитивни ефекти. На пример, одређени поступци завршени су у скраћеном року од 8 месеци, те је самим тим унапређен систем акредитације. Господин Витас је нагласио и да је са њихове тачке гледишта (Министарства привреде), рад АТС-а оперативнији и да је већи степен поузданости.

Додао је и да постоји иницијатива за додатним унапређењима поменуте области где су у току анализе облати акредитације на међународном плану од стране експерата Светске банке који ће дати смернице за израду новог Закона.
Господин Витас је нагласио да би се испунили циљеви, неопходан је заједнички рад и разумевање система акредитације али и целокупне инфраструктуре квалитета и њеног утицаја на свеукупни инудстријски развој и економски раст.
Том приликом је честитао директору АТС-а као и свим запосленима из АТС-а, Дан акредитације у Републици Србији (обележава се 28. јуна) као и Светски дан акредитације са жељом за пуно успеха у будућем раду. 

Затим су гости скупа могли да погледају промотивни филм на тему:  “Акредитација – подршка будућности глобалне трговине” који је урађен у част Дана акредитације.

Присутнима се обратио и в.д. директора Акредитационог тела Србије, господин мр Драган Пушара који је  говорио о значају акредитације који АТС спроводи од свог оснивања, 1998. године.

Главни циљ АТС-а био је и остао одржавање и континуирано унапређење нивоа компетентности сопствених ресурса као и акредитованих тела за оцењивање усаглашености. У складу са тим, господин Пушара нагласио је значај оцењивача и експерата као и запослених у АТС-у. Говорио је и о областима акредитације као и броју акредитованих тела по областима чији укупан број до овог тренутка износи 772.

Такође је говорио и о променама које је донео Закон о изменама и допунама Закона о акредитацији и са којим се све то изазовима сусрео АТС. Говорио је и о стратешким активностима АТС-а као што је континуални рад на унапређењу система акредитације у Републици Србији, уз проширење области рада АТС-а у складу са потребама привреде, ТОУ, органа државне управе и других заинтересованих страна. 

Нешто више о првим годинама АТС-а, говорио је господин др Милош Јелић, научни сарадник, председник Стручног савета Фондације за културу квалитета и изврсност (FQCE), представник удружења односно асоцијација за област квалитета и некадашњи директор Акредитационог тела Србије. Када је 05. фебруара 1998. године донето Решење о постављењу председника и чланова Југословенског акредитационог тела (ЈУАТ-а), може се рећи да је тада успостављен темељ садашњег АТС-а. Господин Јелић предочио је гостима скупа са којим су се све изазовима и искушењима тих раних година  сусретали и како је све заправо почело од “белог папира”.

Гости свечаности, имали су ту част и задовољство да из прве руке чују о успостављању институционалних темеља акредитације и то од једног од оснивача АТС-а, редовног професора и професора  емеритуса Машинског факултета Универзитета Црне Горе, господина Милана Перовића. 

Професор Перовић је свима честитао Светски дан акредитације и пожелео успехе у јачању и одрживости акредитације на задовољство и корист домаће привреде и становништва. На духовит начин је истакао значај акредитације, рекавши како постоје државе које немају председника, имају само Владу, како постоје државе које имају Владу али немају председника али не постоји ни једна држава која нема акредитацију, стандардизацију и метрологију. 

Овом приликом, в.д. директора АТС-а, мр Драган Пушара, уручио је  професору Перовићу Специјално признање оснивачима акредитације у Републици Србији. Ово признање намењено је и оснивачу акредитације, редовном професору у пензији, дипл. машинском инжењеру, Ратку Узуновићу. 

Професор Узуновић је био помоћника некадашњег министра за науку и технологију и први председник Савета за квалитет Републике Србије. С обзиром да није могао да присуствује овом скупу, присутни си имали част и задовољство да погледају кратак видео снимак који је овим поводом професор Узуновић приредио.

Професор Узуновић је у свом обраћању говорио са којим су се препрекама сусретали почетком деведесетих година и како су током 1993. године Савет Владе Србије за квалитет и такав професионални орган Црне Горе, уз подршку привредних комора обе републике, спровели низ акција на хармонизацији техничког законодавства са Европском Унијом. Тада је организован велики број стручних семинара и скупова, штампале су се публикације и организовале обуке менаџмента за пословање на захтевном тржишту ЕУ. После низа бирократских потешкоћа да се спроведе Закон о акредитацији, уследиле су измене постојећег Закона о стандардизацији док је нови Закон о стандардизацији ступио на снагу 1996. године и након скоро две године, Уредбом се оснива Југословенско акредитационо тело, ЈУАТ, чији први председник постаје професор Милан Перовић. 

Професор Узуновић, честитао је АТС-у 25 година постојања са жељом да истрајава и наредних деценија, при чему се захвалио на признању које добија од АТС-а и које са задовољством прихвата.

Потом је уследило свечано уручење сертификата, од стране в.д. директора АТС-а, акредитованим телима за оцењивање усаглашености која су добила или обновила акредитацију у периоду од почетка ове године до данас. 
Свечани скуп завршен је упућеним поздравима свим пријатељима акредитације, који нису тог дана били присутни: оцењивачима и техничким експертима као и свим акредитованим телима.

(Вест преузета са https://www.ats.rs/sr/vesti/2023/06/ats-obelezio-svetski-dan-akreditacije)