Догађања

Генерална скупштина CEN/CENELEC 2023

Овогодишње Генерално заседање европских организација за стандардизацију CEN и CENELEC, чији је домаћин Институт за стандардизацију Србије, одржано је у Београду. У току четири дана, од 19. до 22. јуна , обављени су бројни састанци: најпре административних одбора ових организација, затим заједничка и појединачне скупштине CEN-а и CENELEC-а, као и више билатералних разговора.

Око 200 делегата из 34 европске земље присуствовало је овом догађају, најзначајнијем за европску стандардизерску заједницу. Први пут, сусрет представника свих  националних тела за стандардизацију европских земаља се одиграло у Србији и први пут у трајању од четири дана.

Прва два дана, понедељак и уторак, били су резервисани за чланове административних одбора CEN-а и CENELEC-а. Њих тридесетак били су присутни у хотелу Мона, док је њих десетак ове седнице пратило онлајн. Среда и четвртак су били предвиђени за централна дешавања  у хотелу Метропол.  Поред затворене седнице за вође свих делегација одржана је и заједничка седница свих делегата, као и одвојене седнице чланица CEN-а и чланица CENELEC-а.  Посебну целину представљале су три панел дебате, а на једној од њих, посвећеној тридесетогодишњици јединственог европског тржишта, говорник је био господин Никола Мирковић из Сектора за безбедност и квалитет производа Министарства привреде. Панелу су присуствовали и Сања Кекић, председница удружења ISACA , као и мр Душан Стокић из Привредне коморе Србије.

Институт је успешно организовао овај велики и важан догађај уз помоћ спонзора и организација које су учествовале као пријатељи Института. Златни спонзор било је стручно удружење Цементна индустрија Србије, бронзани спонзори Акредитационо тело Србије, DPC Networks и а.д. Електромрежа Србије. У улози пријатеља Института нашли су се  Привредна комора Србије, Југоинспект д.о.о. Београд, Институт за испитивање материјала, Монтпројект д.о.о и компаније Nexe и Eti B.