Догађања

Обележен Светски дан акредитације

Светски дан акредитације – 9. јун, обележен је данас у Привредној комори Србије.

Светски дан акредитације – 9. јун, обележен је данас у Привредној комори Србије, где је Акредитационо тело Србије (АТС) организовало конференцију посвећену акредитованим лабораторијама за испитивање у области хране и воде за пиће.

Скуп је организован у сарадњи са Привредном комором Србије и удружењима потрошача.

Светски дан акредитације су установиле међународне организације за акредитацију, Међународни форум за акредитацију (IAF) и Међународна организација за акредитацију лабораторија (ILAC), како би заједно промовисале акредитацију и рад акредитованих организација.

Мр Јелена Поповић, помоћник министра у МЕРР-у, је нагласила да је АТС направио велики искорак ка европским интеграцијама што је важно како за нашу привреду тако и за повећање њене конкурентности. „Систем инфраструктуре квалитета се од 2008. године у Србији интензивно развија са циљем да постане модеран европски систем и да испуни два најважнија циља, а то су безбедност српског производа на домаћим и иностраним тржиштима, као и да обезбеди слободан приступ наших производа европским и светским тржиштима“, рекла је мр Јелена Поповић и додала да ће Министарство наставити да преузима преостале директиве ЕУ из своје надлежности (већ је 5 преузето), као и да ће наставити комуникацију са осталим министарствима ради испуњења циљева Националног интеграционог плана.

Опширније на www.ats.rs