Догађања

Почетак новог регионалног пројекта инфраструктура квалитета у области западног Балкана

Одржан први састанак Комитета за сарадњу у оквиру новог регионалног пројекта

Почетак новог регионалног пројекта Инфраструктура квалитета у области  западног Балкана 

Први састанак Комитета за сарадњу (Co-opertion Commettee-CC) којим су отпочеле активности на реализацији новог регионалног пројекта Инфраструктура квалитета у области западног Балкана, одржан је 1. јула 2015. године у Београду.

        Пројекат, вредности око 3 милиона евра, подржан је од стране Шведске агенције за међународну развојну сарадњу (SIDA) и Европског комитета за стандардизацију (CEN) и биће реализован у периоду од  2015. до 2018. године.

        Имајући у виду да је пројекат регионалног карактера, поред надлежних органа инфраструктуре квалитета из Србије укључени су и надлежни из Црне Горе, Македоније,  Босне и Херцеговине, Албаније и Косова* ( у складу са Резолуцијом СБУН-а 1244).

        На самом састанку менаџер пројекта, господин Дејвид Норис, присутнима је детаљно представио садржај и значај самог пројекта.

       Као суштински циљ пројекта означено је јачање капацитета институција инфраструктуре квалитета ради лакше интеграције српске привреде у европско тржиште.  Како би овај циљ био остварен, средствима из пројеката ће се унапредити имплементација законодавства у оквиру Поглавља 1-Слободно кетање робе, осигурати конзистентност система мерења и оцењивања усаглашености и подржати стварање бољих механизама комуникације између органа тржишног надзора.

      Састанку су поред именованих чланова Комитета из свих земаља партнера присуствовали и представници Шведске агенције за међународну развојну сарадњу (SIDA), Европске зоне за слободну трговину (EFTA), Европског комитета за стандардизацију (CEN), као и помоћник министра у Сектору за инфраструктуру квалитета и безбедност производа на тржишту, Министарства привреде госпођа Јелена Поповић.

      Сви присутни изразили своја очекивња од пројекта и договоренe су прве активности, које су означиле почетак његове реализације.