Догађања

Потписани уговори за коришћење лабораторијске опреме

Кроз Пројекат ИПА 2013 “Набавка опреме неопходне за унапређење услуга оцењивања усаглашености у Републици Србији” набављена опрема за испитивања и мерења коју ће користити 15 акредитованих тела, односно лабораторија које испитују и потврђују усаглашеност производа који се стављају на тржиште.

Циљ је да се створе услови да привредници Србије у потпуности и ефикасно испуне захтеве техничких прописа односно европских стандарда за безбедност производа. Укупна вредност пројекта је 5 милиона евра,од чега је 4,5 милиона евра обезбедила ЕУ из програма ИПА 2013, а 500 хиљада евра Министарство привреде. 

Опрема је за испитивање следећих група производа: електрични и електронски апарати, машине, мерила, опрема која се користи у експлозивним атмосферама, лична заштитна опрема, опрема под притиском, грађевински производи и др. 

Пројекат набавке опреме тј. јачања техничких капацитета лабораторија ће олакшати произвођачима наведених група производа приступ европском тржишту и смањити трошкове услуга сертификације и испитивања тих производа, што треба да доведе до повећања конкурентности српске индустрије приликом стављања производа на јединствено европско, али и на друга инострана тржишта. Поред тога, набављена опрема ће помоћи домаћим телима за оцењивање усаглашености да у будућем периоду постану активни играчи на европском тржишту испитивања и сертификације производа. 

Јован Петровић, в.д. помоћника министра изјавио је да су савремено опремљене лабораторије веома важне за Србију, имајући у виду податак да је извоз ове године у односу на прошлу порастао за 11,5 одсто. Овим лабораторијама омогућујемо нашој привреди да задовољи све стандарде и буде конкурентна, а грађанима да буду задовољни квалитетом и безбедношћу производа, објаснио је Петровић. Он је подсетио на то да је Министарство привреде усагласила 100 одсто своје прописе са прописима Европске уније, односно са 12 европских директива и стандардима које их прате. Производи направљени по техничким захтевима тих прописа носе знак усаглашености, односно симбол ''ААА'' у облику троугла, чиме смо, осим што то радимо због нас, показали и да смо озбиљан и поуздан партнер у процесу европских интеграција, указао је Петровић.

Шеф сектора Делегације Европске уније у Београду Штефен Худолин је рекао да свака земља Европске уније, али и оне које теже да буду чланови ове заједнице, морају да преузму прописе и омогуће да њихова привреда производи безбедне производе. „Опрема коју поклањамо је важна и за заштиту животне средине, за безбедност на раду, за грађевинску индустрију Србије.  Ово је изузетно важно за отварање Преговарачког поглавља 1 и представља само део онога што Европска унија и Министарство привреде заједно са осталим српским институцијама из ове области раде у процесу придруживања Србије Европској унији. Исти, високи, стандарди безбедности морају да важе на целокупном тржишту, како европском, тако и у земљама кандидатима“, истакао је Худолин.

(Више о томе на: http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=291079 

http://www.privreda.gov.rs/petrovic-trziste-bezbedno-za-gradjane-a-fer-za-privredu-je-nas-cilj/ 

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2707695/srbija-dobila-opremu-za-ispitivanje-bezbednosti-proizvoda.html)