Догађања

Светски дан метрологије

20. мај, Светски дан метрологије, је дан када се обележава годишњица потписивања Метарске конвенције из 1875. године. Овај споразум обезбеђује основу за кохерентан систем мерења широм света на ком почивају научна открића и иновације, индустријска производња и међународна трговина, као и унапређење квалитета живота и заштита животне средине на глобалном нивоу.

Тема Светског дана метрологије 2017. је: Мерења у транспорту. Ова тема је изабрана јер транспорт игра веома важну улогу у савременом свету. Не само да се крећемо ми, већ се транспортује и храна коју једемо, одећа коју носимо, добра која користимо и од којих зависимо, не заборављајући при том сировине од којих је све то направљено. Да би смо ово урадили безбедно, ефикасно и са минималним утицајем на животну средину потребан је запањујући спектар мерења.

Националне метролошке институције широм света континуирано унапређују метрологију развијајући и потврђујући нове технике мерења са већим нивоима тачности. Овај напредак има кључну улогу у новим решењима у транспортном сектору, са проналасцима водоничне горивне ћелије, возила на електични погон и нове генерације путничких авиона са ефикаснијом потрошњом горива.

Националне метролошке институције учествују у поређењима које координира Међународни биро за тегове и мере (BIPM) како би се осигурала поузданост резултата мерења широм света. BIPM такође обезбеђује форум државама чланицама ради суочавања са новим изазовима мерења. Међународна организација за законску метрологију (OIML) развија међународне препоруке чији је циљ да усклади и хармонизује метролошке захтеве широм света у многим областима, укључујући и транспорт.

Светски дан метрологије препознаје и слави допринос свих људи широм света који раде у међувладиним и националним организацијама на пословима метрологије на добробит свих.