Догађања

Свечано затварање Твининг пројекта

Већа конкурентност српских предузећа и индустрије на тржишту Европске уније – то је резултат управо спроведеног Твининг пројекта „Јачање капацитета националног система за инфраструктуру квалитета и тела за оцену усаглашености производа у Републици Србији” кроз који је, у те сврхе, уложено 1.000.000 евра.

„Интергисање српске привреде у јединствено тржиште Европске уније је један од стратешких циљева Србије. Искуства земаља чланица ЕУ нам помажу у остварењу тог циља, помоћу пројеката као што је овај”, рекао је в.д. помоћника министра привреде Александар Старчевић на свечаном затварању Твининг пројекта у Амбасади Републике Чешке у Београду.

Он је додао да је пројекат допринео унапређењу система који омогућава српској привреди да пласира квалитетне и безбедне производе, како на инострано тако и на домаће тржиште.

Амбасадорка Чешке у Србији Ивана Хлавсова указала је да је сарадња са Министарством привреде увек била на високом нивоу и истакла да су размена искуства и сарадња важни будући да та земља има значајно искуство у области тестирања квалитета производа.

Она је нагласила да је пројекат помогао да се Србија још више приближи стандардима ЕУ и да Чешка Република изражава пуну подршку опредељењу Србије да постане члан ЕУ.

Шеф сектора за европске интеграције и економске послове Делегације ЕУ у Србији Радица Нусдорфер подсећа да Европска унија континуирано, већ више од 15 година, подржава сектор Инфраструктуре квалитета са бесповратном донацијом од 15 милиона евра у опреми и техничкој помоћи.

„Важно нам је и да српска привреда буде свесна својих обавеза у области безбедности производа, па ће наша пројектна сарадња убудуће бити усмерена ка малим и средњим предузећима, потрошачима и институцијама у ланцу инфраструктуре квалитета“, рекла је Нусдорфер.

Твининг пројекат који је данас свечано затворен помогао је изградњу ефикасног и међународно признатог система инфраструктуре квалитета у Србији. То је омогућило домаћим предузећима и индустрији боље услове за спровођење техничког законодавства и примену стандарда за производе и системе менаџмента.

Захваљујући пројекту унапређено је техничко законодавство и још више хармонизовано са европским прописима у области метрологије, претходно упакованих производа, аеросола, играчака, АТЕХ-а и лифтова.

Побољшани су капацитети Сектора за квалитет и безбедност производа Министарства привреде у погледу пружања услуга и помоћи индустрији, а ојачани су и капацитети националних институција инфраструктуре квалитета за спровођење техничког законодавства и примену стандарда.

Пројекат је био усмерен ка унапређењу заштите безбедности и здравља корисника, односно унапређењу заштите интереса потрошача, подизању конкуретности привреде Србије, уклањању непотребних препрека трговини у светлу преговора са ЕУ како би се олакшала трговина робом између ЕУ и Србије и јачању националних институција инфраструктуре квалитета.

Твининг пројекат је започет 01. октобра 2015. године, а његова реализација трајала је 25 месеци.

Кроз пројекат који се финансирао из претприступних фондова Европске уније и буџета Републике Србије у укупној вредности од 1.000.000 евра промовисана је и важност испуњавања захтева из европских техничких прописа. Пројекат је финансиран из ИПА фондова са 900.000 евра и и кроз национално суфинансирање од 100.000 евра.

Пројекат су у партнерству спроводили конзорцијум из Чешке (Чешки институт за метрологију, Чешка канцеларија за стандарде, метрологију и испитивање и Чешки институт за акредитацију) и Министарство привреде Републике Србије.

 

Вест преузета са: http://www.infobiro.tv/index.php?page_id=0&kategorijaid=51&proizvodid=193657