Догађања

Светски дан акредитације (9. јун) и Дан акредитације у Републици Србији (28. јун)

Акредитационо тело Србије (АТС) организовало је 9. јуна у Клубу посланика у Београду, прославу поводом обележавања Светског дана акредитације који се широм планете прославља већ дужи низ година на тај дан. Пажња је била посвећена и Дану акредитације у Републици Србији који се обележава 28. јуна, по дану када је пре тачно 20 година АТС издао први сертификат о акредитацији.

Тема овогодишњег Светског дана акредитације који су заједнички установили ILAC (Међународна организација за акредитацију лабораторија) и IAF (Међународни форум за акредитацију) ради промоције вредности акредитације је: Акредитација – унапређује безбедност хране. Ова тема фокусира се на то како акредитација подржава безбедност хране, јачајући поверење потрошача, добављача, купаца и осталих субјеката у ланцу хране. Овог пута се истиче значај акредитације у области безбедности хране, наглашавајући како акредитација обезбеђује компетентне и непристрасне услуге контролисања, сертификације и испитивања у свим деловима локалних, националних и међународних ланаца хране, узимајући у обзир и то да акредитација подржава циљеве одрживог развоја Уједињених нација, а међу њима посебно циљ - добро здравље.

В.д. помоћника министра привреде, Александар Старчевић, обратио се присутнима испред Сектора за квалитет и безбедност производа Министарства привреде и у његово име поздравио све присутне. Овом приликом говорио је о улози Министарства привреде, као координатора за техничке прописе и органа надлежног за креирање стратегије и спровођење политике развоја стандардизације, акредитације и метрологије. При том је истакао постојање вишеструке користи од акредитације коју имају не само потрошачи и добављачи већ и целокупна привреда. 

Комплетну вест прочитајте овде