Догађања

Дан акредитације у Републици Србији

У складу са Статутом Акредитационог тела Србије, АТС сваке године обележава 9. јун као Међународни дан акредитације и 28. јун као Дан акредитације у Републици Србији по дану када је у Србији 2000. године додељена прва акредитација.

Међународне организације за акредитацију IAF - Међународни форум за акредитацију (https://www.iaf.nu) и ILAC - Међународна организација за акредитацију лабораторија (https://ilac.org) као и сваке године, 9. јуна 2021. године, обележавају Светски дан акредитације на глобалном нивоу како би јавност била боље информисана о значају и вредности акредитације.

Овогодишња тема  Светског дана акредитације за 2021. је: Подршка спровођењy циљева одрживог развоја. 

Акредитационо тело Србије (АТС) је 28. јуна 2021.године у Клубу посланика у Београду, организовало прославу поводом обележавања Дана акредитације у Републици Србији, када је пре 21 годину донет први сертификат о акредитацији.

Свечаности су присуствовали представници Владе Републике Србије и других државних институција, универзитета, уважени гости из региона, чланови органа и тела АТС-а, чланови техничких комитета АТС-а, тела за оцењивање усаглашености, оцењивачи и експерти.



 Милан Љушић, државни секретар Mинистарства привреде


У име Министарства привреде присутнима се обратио Милан Љушић, државни секретар. Овом приликом говорио је о улози Министарства привреде као координатора за техничке прописе и органа надлежног за креирање стратегије и спровођење политике развоја стандардизације, акредитације и метрологије. Притом је истакао постојање вишеструке користи од акредитације коју имају не само потрошачи и добављачи, већ и целокупна привреда и инфраструктура квалитета Републике Србије.

 

(Прочитајте целу вест на: https://www.ats.rs/sr/vesti/2021/06/proslava-povodom-obelezavanja-dana-akreditacije-u-republici-srbiji-2021)