Актуелности

Испуњени услови за отварање преговора у оквиру ПГ1

Након више од осам година консултативног процеса Европска комисија је обавестила Министарство привреде да се могу усвојити стратешка документа која представљају мерила за отварање Поглавља 1

Министарство привреде преко Сектора за квалитет и безбедност производа руководи радом Преговарачке групе 1 за слободно кретање робе и започеће процедуру за усвајање усаглашених стратешких докумената која представљају мерила за отварање поглавља: Стратегије и Акционог плана за хармонизовану област, као и Акционог плана за нехармонизовану област.

Након усвајања наведених стратешких докумената, ЕК ће припремити Нацрт извештаја о испуњавању мерила за отварање поглавља који ће представити Савету ЕУ, што ће бити формална потврда од стране ЕУ да су мерила за отварање преговора у овом поглављу испуњена.

„Поглавље 1 – Слободно кретање робе представља најзначајније и у законодавном погледу најзахтевније поглавље. Србија највећу робну размену остварује са државама ЕУ и због тога је зелено светло за отварање овог поглавља историјски тренутак за наш народ и државу“, поручио је министар Баста те додао да ће бити део преговарачке групе.

 

Комплетна вест може се наћи на интернет страни Министарства привреде https://privreda.gov.rs/aktuelno/vesti-i-saopstenja/ministar-basta-slobodno-kretanje-robe-najznacajnije-poglavlje-i-njegovo-otvaranje-je-istorijski