Актуелности

Систем квалитета услов за успешно пословање и конкурентност

Одржан 26. Национални и 12. Међународни научно-стручни скуп под називом ,,Систем квалитета услов за успешно пословање и конкурентност“

У периоду 15-17. мај 2024. године, на Копаонику одржан је 26. Национални и 12. Међународни научно-стручни скуп под називом ,,Систем квалитета услов за успешно пословање и конкурентност“. Никола Витас в.д. помоћника министра обратио се присутнима и отворио манифестацију.

Никола Витас је у свом излагању истакао да је Министарство привреде у претходном периоду поставило стабилан правни и институционални оквир у области стандардизације, метрологије, акредитације и оцењивању усаглашености и континуирано ради на његовом унапређењу као и да улаже велике напоре у погледу стварања привредног амбијента погодног за интеграцију у европску и светску привреду. 

Затим је присутне упознао са новинама на пољу европских интеграција,  посебно у вези започетих активности у циљу спровођења процедуре потписивања тзв. ACAA споразума односно Споразума о оцењивању усаглашености и прихватању индустријских производа који има за циљ олакшавање приступа индустријских производа између Европске уније  и партнерских земаља који са ЕУ имају склопљен одговарајући уговор, као и да је Влада Републике Србије је на седници одржаној 18. априла 2024. године донела Закључак којим се прихвата Извештај о потреби покретања иницијативе за потписивање Споразума о оцењивању усаглашености и прихватању индустријских производа са Европском унијом.

Такође, најавио је припрему предстојеће седнице Савета за квалитет а затим присутне упознао и са новинама у погледу даље реализације новог Програма подршке унапређењу безбедности и квалитета производа и услуга, који ће Министарство привреде спроводити у сарадњи са Развојном агенцијом Србије.