Актуелности

АТС обележио Светски дан акредитације 2024

У петак, 07. јуна, у амфитеатру Народне банке Србије, одржана је прослава поводом Светског дан аредитације који се обележава 09. јуна већ дужи низ година, широм света.

У петак, 07. јуна, у амфитеатру Народне банке Србије, одржана је свачаност поводом Светског дана аредитације који се обележава 09. јуна већ дужи низ година широм света.

Заједно са колегама из инфраструктуре квалитета, оцењивачима и експертима, члановима органа и тела АТС-а као и представницима акредитованих ТОУ, овогодишња тема која је установљена на међународном нивоу гласи: „Aкредитација: оснаживање сутрашњице и обликовање будућности.“ Овај дан је такође био посвећен и нашим акредитованим телима која су у периоду од 01. марта до 01. јуна ове године добила/обновила акредитацију.

Свечани скуп отворио је господин Никола Витас, в.д. помоћника министра привреде који је испред Министарства привреде, главног координатора за техничке прописе и органа надлежног за креирање стратегије и спровођење политике развоја стандардизације, акредитације и метрологије, поздравио све присутне и пожелео срећан Дан акредитације као и пуно успеха у будућем раду. 

Директор АТС-а, господин мр. Драган Пушара, говорио је о Стратегији АТС-а коју је усвојио УО АТС-а у протеклом периоду. Она се односи на период од 2024. до 2026. године који између осталог поставља циљеве: растерећење привреде; прелазак на потпуно дигитално окружење и укључење вештачке интелигенције; израда новог законодавног оквира за акредитацију; ширење на нове области акредитације сходно потребама привреде.

„Стратегија има за визију да се АТС обавезује да ће у светлу сталних промена, улагањем у стручност, унапредити квалитет привреде и одрживост система у коме живимо. С једне стране, усвајаћемо нове шеме акредитације у складу са потребама привреде, а сa друге стране, обезбедићемо високо поверење у резултате које доносе ТОУ“, изјавио је директор АТС-а. 

Гости су имали прилику да одгледају кратак промотивни филм који су припремиле међународне организације, ILAC и IAF на тему овогодишњег Дана акредитације, „Aкредитација: оснаживање сутрашњице и обликовање будућности.“

Овај свечани догађај завршен је заједничким фотографисањем на импозантном степеништу  Народне банке. Том приликом стричњаци из ове области разменили су искуства у заједничком раду са колегама из АТС, Министарства привреде, ИСС-а, ДМДМ-а и осталих организација, оцењивачима и експертима као и представницима акредитованих тела.

 

комплетну информацију о овом догађају можете пронаћи на сајту АТС.