Актуелности

Одржан јубиларни 20. оскар квалитета 2014

У оквиру Форума квалитета и пословне изврсности 2014 (одржаног од 17. до 19. новембра у Београду), Фондација за културу квалитета и изврсност (FQCE) у сарадњи са Привредном комором Србије и уз подршку Министарства привреде организовала је јубиларну, 20. по реду доделу Националне награде за пословну изврсност – Оскар квалитета 2014.

Поводом 20 година Оскара квалитета, госпођа Јелена Поповић,  помоћник министра привреде, отворила  је у Привредној комори Србије традиционалну манифестацију коју већ више од две деценије организује Фондација за културу квалитета и изврсност и часопис „Квалитет и изврсност“ под називом ФОРУМ КВАЛИТЕТА и Пословне изврсности.

Госпођа Поповић  је, уз значај ове манифрестације за размену искустава и актуелних информација о унапређењу квалитета и безбедбности производа, у свом излагању посебно нагласила да Министарство привреде подстиче конкурентност привреде низом мера међу којима треба истаћи рад на стварању нормативне и институционалне основе за усаглашавање српске техничке регулативе са европским законодавством и праксом,  правилима Светске трговинске организације и унапређењем рада институција инфраструктуре квалитета (у области стандардизације, метрологије, акредитације и оцењивања усаглашености) чиме се стварају предуслови за несметан пласман српских производа на јединствено тржиште ЕУ, односно подизање нивоа конкурентности српске привреде у међународним размерама.

Министарство привреде високо цени напоре Фонда за културу квалитета и изврсност који заједно са часописом Квалитет и изврсност већ пуне две деценије ради на промоцији изврсности у пословању кроз организацију такмичења за престижну награду Оскар квалитета.

Данас, у времену глобалне конкуренције, посебно је важно да се пословање привредних субјеката заснива на пословној изврсности, као концепту управљања, да би се остварили следећи циљеви:

  • изврсност у квалитету производа и услуга,
  • препознатљивост на тржишту,
  • смањење трошкова,
  • побољшање односа с купцима, добављачима, пословним партнерима, допринос друштвеној заједници.

Такође, госпођа Поповић је дала краћи преглед актуелних информација о раду и активностима Сектора за инфраструктуру квалитета и безбедност производа на тржишту Министарства привреде, који је на основу решења Владе задужен за координацију активности у процесу преговарања са ЕУ у области Слободног протока робе – Поглавље 1, што је веома битна активност за припрему привредних субјеката за учешће на европском и светском тржишту. Прва фаза преговора са представницима Европске комисије  реализована је у току ове године – одржане су седнице експланаторног и билатералног скрининга, на којима су веома позитивно оцењени постигнути резултати и планови за хармонизацију са ЕУ у  овој области. Комплетна европска регулатива првог преговарачког поглавља, која садржи преко 2500 правних аката, биће, према  Националном програму за усвајање правне тековине ЕУ усклађена до краја 2018. године.

У оквиру ове манифестације 19. новембра у Привредној комори Србије, уручене су награде за изузетне резултате постигнуте у унапређењу и развоју квалитета и пословне изврсности – „Оскар квалитета“. Награде је уручила госпођа Јелена Поповић, помоћник министра привреде задужена за инфраструктуру квалитета. Том приликом, нагласила је да компаније које учествују у такмичењу за ово вредно признање, кроз преиспитивање пословања у односу на кључне критеријуме ове награде, добијају веома добар алат за процену својих кључних перформанси у односу на захтеве тржишта, купаца, партнера, запослених и друштва у целини, како би јасније могле да сагледају могућности будућег развоја. Изразила је очекивање да ће национална награда за пословну изврсност представљати снажан мотивациони фактор свим привредницима да раде на унапређењу свог пословања, чиме ће допринети развоју укупне климе за унапређење квалитета у нашој земљи.      

Овогодишњи добитници су:

I – КАТЕГОРИЈА РЕАЛНОГ СЕКТОРА: 

ПРВИ ПАРТИЗАН а.д., Ужице – апсолутни победник

ЕНЕРГОПРОЈЕКТ–ХИДРОИНЖЕЊЕРИНГ, Нови Београд, за области: партнерство и ресурси и процеси,

производи и услуге

AIR SERBIA GROUND SERVICES,  Београд - Сурчин, за област: процеси, производи и услуге

II – КАТЕГОРИЈА ЈАВНОГ СЕКТОРА:

АПОТЕКА БЕОГРАД, Београд – апсолутни победник

АПОТЕКА СОМБОР, Сомбор, за области: лидерство, резултати код људских ресурса и пословни резултати

ИНСТИТУТ ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ СРБИЈЕ, Београд, за области: процеси, производи и услуге, резултати код друштвене заједнице и пословни резултати

ЈП ПУТЕВИ СРБИЈЕ, Београд, за област: партнерство и ресурси

ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКА ШКОЛА, Бечеј, за област: људски ресурси

III – ОРГАНИЗАЦИЈЕ ВАН ТЕРИТОРИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ:

ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА, Бијељина, Република Српска - апсолутни победник

BECTO PRECISA, Горажде, БиХ, за области:  лидерство, партнерство и ресурси, резултати код друштвене заједнице и пословни резултати

ПАРТНЕР МИКРОКРЕДИТНА ФОНДАЦИЈА, Тузла, БиХ, за области:људски ресурси, процеси, производи и услуге и резултати код  корисника

UNIS „GINEX“, Горажде, БиХ, за области: партнерство и ресурси и пословни резултати

MEZON DOO, Даниловград, Црна Гора, за област: лидерство

Поред редовних годишњих награда, уручена су и специјална признања: Најбољи међу најбољима, у категорији малих и средњих организација и категорији великих организација, за најбоље резултате постигнуте на конкурсу у протеклих 19 година и одрживу изврсност. Добитник у категорији малих и средњих организација је ENERGOPROJEKT ENTEL, а у категорији великих CARLSBERG SRBIJA.