Законодавне новине

Потписани Споразуми о сарадњи у области акредитације

У Привредној комори Србије, 7. и 8. маја 2024. године, у организацији АТС, одржан скругли сто на тему актуелности у области акредитације, који је отворио в.д. помоћник министра привреде, Никола Витас са сарадницима. На скупу су потписани споразуми о сарадњи Акредитационог тела Србије са другим националним телима за акредитацију

У Привредној комори Србије, 7. и 8. маја 2024. године, Акредитационо тело је организовало округли сто на коме су, између осталог, по први пут потписани Споразуми о сарадњи у области акредитације са акредитационим телима Холандије (РвА) и Турске (ТУРКАК) и обновити споразум са акредитационим телом Румуније (РЕНАР). 

Циљ ових билатералних споразума је формална потврда сарадње између акредитационих тела, односно обезбеђивање сталне сарадње између акредитационих тела, уз активно учешће оба акредитациона тела у развоју и унапређењу процеса акредитације, што подразумева обуке, размену релевантних информација и искуства, студијске боравке, размену техничких експерата и оцењивача.

АТС до сада има потписане билатералне споразуме са Институтом за акредитирање Босне и Херцеговине (BATA), Акредитационим тијелом Црне Горе (ATCG), Институтом за акредитацију Републике Северне Македоније (IARNM), Хрватском акредитацијском агенцијом (HAA), Словачким акредитационим телом (SNAS), Словеначким акредитационим телом (SA), Бугарском службом за акредитацију BAS), Акредитационим телом Мађарске (NAH), Грчким акредитационим телом (ESYD), Генералним директоратом за акредитацију Републике Албаније (DPA), Азербејџанским центром за акредитацију (AzAK), Националним акредитационим центром Републике Молдавије (MOLDAC) и Споразум о сарадњи акредитационих тела Западног Балкана.

АТС има статус потписника, за нашу привреду, важних мултилатералних међународних споразума: EA MLA, ILAC MRA i IAF MLA.

Првог дана, 7. маја догађај је организован у Привредној комори Србије и истом ће присуствовати представници инфраструктуре квалитета у Р. Србији: Министарства привреде, ДМДМ, ИСС, Привредне коморе Србије, чланови Управног одбора, Надзорног одбора и Савета за акредитацију АТС-а, као и део запослених АТС-а.

Скуп је отворио в.д. помоћника министра привреде, Никола Витас.

На крају скупа, АТС потписао меморандуме о сарадњи са националним акредитационим телима Турске, Холандије и Румуније.