Događanja

Otvoren naučno-stručni skup ,,Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost“

V.d. pomoćnika ministra privrede u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda Miodrag Dugandžija, otvorio je naučno-stručni skup ,,Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost“ koji se do 20. maja održava na Kopaoniku.

U uvodnom obraćanju na otvaranju prestižnog naučno–stručnog skupa, Dugandžija je izneo osnovne informacije o tekućim aktivnostima i rezultatima koje je u oblasti infrastrukture kvaliteta ostvarilo Ministarstvo privrede kao organ nadležan za kreiranje strategije i sprovođenje politike razvoja ocenjivanja usaglašenosti, standardizacije, akreditacije i metrologije.

„Naglasio bih da je Ministarstvo privrede, pored mnogih podsticaja privrednicima, ove godine po prvi put izdvojilo sredstva za sufinansiranje troškova za usluge iz oblasti infrastrukture kvaliteta. Reč je o Programu finansijske podrške pod nazivom „Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda“ koji je usvojen Uredbom iz februara ove godine. Ukupna vrednost ove subvencije za 2022. godinu iznosiće 50 miliona dinara“, rekao je Miodrag Dugandžija.

Prema njegovim rečima, raspoloživa sredstva će se odobravati preko Razvojne agencije Srbije refundacijom u visini od 40% odnosno 60% opravdanih troškova za sprovođenje postupaka ocenjivanja usaglašenosti proizvoda sa zahtevima srpskih i inostranih tehničkih propisa, za uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodno priznatih standarda sistema menadžmenta i  za nabavku srpskih standarda kod Instituta za standardizaciju Srbije.

„Cilj ove finansijske podrške je da privrednici povećaju stepen korišćenja standarda tokom svih faza projektovanja, proizvodnje i kontrole proizvoda kao i da urede svoje poslovne proces, odnosno sveukupno poslovanje prema međunarodno priznatim standardima“, pojasnio je Dugandžija.

Okrugli sto o planovima za dalji rad Saveta za kvalitet, koji je Vlada Republike Srbije na predlog Ministarstva privrede osnovala u januaru 2022. godine održan je u sredu, 18. maja.

„Zadatak Saveta je praćenje i analiza sprovođenja aktivnosti u oblasti infrastrukture kvaliteta, davanje mišljenja i preporuka, kao i razmatranje pitanja od značaja za razvoj i unapređenje infrastrukture kvaliteta pa su tokom okruglog stola razmenjena mišljenja i dati predlozi najeminentnijih stručnjaka u ovoj oblasti koji će se kasnije razmatrati na sednicama Saveta“, zaključio je Miodrag Dugandžija.

U organizaciji Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije (AKSS), 24. Nacionalni i 10. Međunarodni naučno-stručni skup pod nazivom ,,Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost“ održava se od 18. do 20. maja 2022. godine na Kopaoniku.