Događanja

Svetski dan metrologije

20. maj, Svetski dan metrologije, je dan kada se obeležava godišnjica potpisivanja Metarske konvencije iz 1875. godine.

Metarska konvencija obezbeđuje osnovu za koherentan sistem merenja širom sveta na kom počivaju naučna otkrića i inovacije, industrijska proizvodnja i međunarodna trgovina, kao i unapređenje kvaliteta života i zaštita životne sredine na globalnom nivou. Ove godine 20. maj - Svetski dan metrologije, obeležavamo pod sloganom: „Metrologija u digitalnoj eri“.

Nacionalne metrološke institucije širom sveta kontinuirano unapređuju metrologiju razvijajući i potvrđujući nove tehnike merenja sa većim nivoima tačnosti. Učestvuju u projektima koji doprinose razvoju i unapređenju digitalnih principa u praksi, standarda i tehničkih propisa. Digitalizacija u metrologiji ubrzava put od proizvođača do tržišta i njen važan činilac je digitalni sertifikat o usaglašenosti. Mašinska čitljivost rezultata merenja značajno unapređuje procese proizvodnje i praćenja kvaliteta, gde digitalizacija postaje sve zastupljenija. Cilj je da se razviju univerzalni formati razmene u celom sektoru metrologije. Svetski dan metrologije prepoznaje i slavi doprinos svih ljudi širom sveta koji rade u međuvladinim i nacionalnim organizacijama na poslovima metrologije na dobrobit svih.

(Preuzeto sa: https://www.dmdm.rs/rs/vesti/obracanje-v-d-direktora-direkcije-za-mere-i-dragocene-metale-povodom-obelezavanja-svetskog-dana-metrologije)