Događanja

Dan Instituta za standardizaciju Srbije i Svetski dan standarda

Pomoćnik ministra privrede za Sektor za kvalitet i bezbednost proizvoda, Miodrag Dugandžija, obratio se 7. oktobra na svečanosti povodom Dana Instituta za standardizaciju Srbije i Svetskog dana standarda

Podsećajući da je Ministarstvo privrede postavilo stabilan pravni i institucionalni okvir u oblasti standardizacije, metrologije, akreditacije i ocenjivanja usaglašenosti kontinuirano radeći na njegovom unapređenju, Miodrag Dugandžija je izrazio zadovoljstvo saradnjom Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda sa ISS. 

„ Imajući u vidu značaj standardizacije, zajedničkim snagama svih ključnih institucija stvaramo odgovarajući privredni ambijent kojim se obezbeđuju preduslovi za održivi ekonomski rast, nesmetan plasman proizvoda na jedinstveno tržište EU, odnosno, podizanje sveukupnog nivoa konkurentnosti srpske privrede“, rekao je Dugandžija.  

Prema njegovim rečima,  2021. usvojena su tri zakona: Zakon o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, Zakon o izmenama i dopunama zakona o akreditaciji, Zakon o predmetima od dragocenih metala za koje je Ministarstvo privrede pripremilo veći deo podzakonskih akata čije donošenje će se zaokružiti do kraja ove godine. 

„Novi Zakon o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti propisao je osnov formiranja  „Saveta za kvalitet“ kao stručno-savetodavnog tela koje razmatra pitanja od značaja za razvoj i unapređenje infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji. Na sledećoj sednici izneće se i  prve preporuke za rešavanje određenih pitanja u oblasti ocenjivanja usaglašenosti“, dodao je Dugandžija. 

Najavljujući početak radana implementaciji projekta Svetske banke iz projekta IPA 2019 „EU za bolje poslovno okruženje“, Miodrag Dugandžija je rekao da će deo aktivnosti obezbediti potrebne studije, analize i preporuke za unapređenje usluga ISS kako bi se,  uz druge studije u oblasti metrologije i akreditacije, kreirao osnov za donošenje zakonodavnih i strateških odluka što je značajno i za izradu nove Strategije unapređenja infrastrukture kvaliteta 2024-2030 koja će se raditi sledeće godine.

„Nakon pokretanja zajedničkog projekta digitalizacije usluga koje pružaju ključne institucije u oblasti akreditacije, metrologije i standardizacije  pod nazivom „Proizvod-info“, u naredne dve godine planirano je i unapređenje informacionih sistema u Ministarstvu privrede, ISS, ATS i DMDM kako bi se digitalizovale sve usluge koje ove institucije pružaju privrednicima“, zaključio je Miodrag Dugandžijaizražavajući uverenje da će ISS ostati prepoznat i priznat u međunarodnim okvirima kao nacionalna organizacija koja upravlja srpskim sistemom standardizacije nastojeći da zadovolji potrebe privrede, potrošača i svih zainteresovanih strana u Republici Srbiji.

Više o Danu Instituta za standardizaciju Srbije pročitajte ovde