Događanja

Oskar kvaliteta 2022 za najbolje organizacije

V.d.pomoćnika ministra Miodrag Dugandžija uručio je godišnja priznanja za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta 2022“ u okviru Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti, koji se održava povodom obeležavanja Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta.

Priznanje OSKAR KVALITETA dodeljuju Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministartsva privrede.

Priznanja se dodeljuju profitnim i neprofitnim organizacijama za rezultate postignute u razvoju i unapređenju organizacione i poslovne izvrsnosti.

Nagradu Šampion izvrsnosti dobili su Nelt grupa iz Dobanovaca, kao i Specijalistička bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, dok su izvršni direktor Nelta Robert Jenovai i direktor „Banje Koviljače“ Aleksandar Jokić lideri poslovne izvrsnosti.

Nelt grupa je, kako je rečeno, tokom tri decenije postojanja od male veleporodaje sa pet zaposlenih narasla u sistem sa 4.700 zaposlenih u 18 kompanija na 12 tržišta.

Specijalna bolnica Banja Koviljača, sa tradicijom od 160 godina, pruža usluge prevecnije u zdravstvu, diajgnostici i lečenju, kao i usluge velnesa i ugostiteljstva.

Milenium tim iz Beograda nagrađen je za izvrsnost u oblastima procesi i tehnologije i rezultati poslovanja, BUCK Beograd u oblastima strategija i tržiste i korisnici, a ABD-PROM Jermenovci za liderstvo i potencijale organizacije.

Istaknuto je da je Milenijum tim postao regionalni lider u građevinsratsvu čija je osnovna delatnost projektovanje i izgradnja hidrotehničkih objekata, saobraćajanica, železnica, gasovoda, toplovoda, te građevinski inženjering i konsalting kao i humanitarno razminiravanje.

BUCK Beograd počeo je rad baveći se projektiovanjem spuštenih plafona, a kasnije je krenuo sa sklapanjem svetiljki drugih proizvođača da bi nastavio sa osvajanjem sopstvenog arhitektonskog, zatim medicinskog i uličnog osvetljenja.

ABD PROM posluje 30 godina, počeo je trgovinom repromaterijalom za poljoprivredu, a od izgradnje hladnjače, čiji je sadasnji kapacitet 5.000 tona, osnovna delatnost firme je prerada i konzervisanje voća i povrća.

V.d.pomoćnika ministra Miodrag Duganžija je istakao da Ministarstvo privrede daje podršku ovoj manifestaciji jer je priznanje motivacija za stalno unapređenja poslovanja, a samim tim i podizanje konkurentnosti srspke privrede.

On je ovom prilikom istakao rezultate rada Ministarstva privrede u ovoj oblasti, odnosno neke od tekućih aktivnosti i planove koji idu u tom pravcu.

„ Početkom ovog meseca Evropskoj komisiji smo dostavili finalne nacrte strateških dokumenata za trogodišnji period i nadamo se da smo time ispunili sve obaveze za otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja (Slobodno kretanje robe)“, naveo je Dugandžija i dodao: „Želeći da iskoristimo znanje i iskustvo stručnjaka iz reda privrednika, naučne i akademske zajednice i drugih zainteresovanih strana za IK, početkom godine je formiran „Savet za kvalitet“. Održana je jedna sednica Saveta i intenzivno radimo na pripremi materijala za sledeću na kojoj ćemo, nadamo se usvojiti i preporuke za određena unapređenja u sistemu ocenjivanja usaglašenosti u Republici Srbiji“.

On je istakao da je početkom novembra uspešno završen trogodišnji projekat tehničke podrške koji je pomogao povećanju stepena harmonizacije propisa, unapredio primenu tehničkih propisa jačanjem tržišnog nadzora, i doprineo sveukupnoj vidljivosti infrastrukture kvaliteta.

„ U 2023. godini planiramo izradu Strategije IK za period 2024-2030 godine i za te potrebe, pored stručnjaka iz privrede, akademske zajednice, Saveta za kvalitet, očekujemo podršku iz predprisupnih fondova EU preko dva projekta za koja se nadamo da će započeti pre kraja ove godine“, zaključio je on.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović ocenio je da je nemoguće nastaviti poslovnu praksu bez dosledne primene infrarstruktute kvaliteta na svim nivoima

„Dobro za 2021.godinu, iako je bila teska, jeste sto je broj izdatih sertifikata porastao za 15 odsto. Prvi put smo uradili istraživanje sa Ministartsvom privrede i Instititom za standardizaciju da vidiimo koliki je efekat po kompanijje koje primenjuju standarde u poslovanju i pokazalo se da je 200 kompanija reklo da im je zbog toga bolja pozicija na tržistu“ rekao je Vesović,

Istakao je i da je dokazano da su kompanije koje su standardizovale svoje poslovanje i najotpornije na krize.

Forum kvaliteta i poslovne izvrsnosti se tradicionalno održava povodom obeležavanja Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta, koja se ove godine obeležava pod sloganom „Nova Evropa novi kvalitet“

Drugi deo Foruma predstavlja savetovanje „Kvalitetom u svet“ koje je okupilo eksperte za kvalitet i poslovnu izvrsnost iz Srbije i zemalja iz okruženja, koji predstavljaju najnovije trendove i iskustva iz oblasti menadžmenta kvalitetom i poslovne izvrsnosti kod nas i u okruženju.

Organizator ove manifestacije je Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz podršku Ministarstva privrede Srbije i pokroviteljstvo Naftne industrije Srbije (NIS).