Događanja

Generalna skupština CEN/CENELEC 2023

Ovogodišnje Generalno zasedanje evropskih organizacija za standardizaciju CEN i CENELEC, čiji je domaćin Institut za standardizaciju Srbije, održano je u Beogradu. U toku četiri dana, od 19. do 22. juna , obavljeni su brojni sastanci: najpre administrativnih odbora ovih organizacija, zatim zajednička i pojedinačne skupštine CEN-a i CENELEC-a, kao i više bilateralnih razgovora.

Oko 200 delegata iz 34 evropske zemlje prisustvovalo je ovom događaju, najznačajnijem za evropsku standardizersku zajednicu. Prvi put, susret predstavnika svih  nacionalnih tela za standardizaciju evropskih zemalja se odigralo u Srbiji i prvi put u trajanju od četiri dana.

Prva dva dana, ponedeljak i utorak, bili su rezervisani za članove administrativnih odbora CEN-a i CENELEC-a. Njih tridesetak bili su prisutni u hotelu Mona, dok je njih desetak ove sednice pratilo onlajn. Sreda i četvrtak su bili predviđeni za centralna dešavanja  u hotelu Metropol.  Pored zatvorene sednice za vođe svih delegacija održana je i zajednička sednica svih delegata, kao i odvojene sednice članica CEN-a i članica CENELEC-a.  Posebnu celinu predstavljale su tri panel debate, a na jednoj od njih, posvećenoj tridesetogodišnjici jedinstvenog evropskog tržišta, govornik je bio gospodin Nikola Mirković iz Sektora za bezbednost i kvalitet proizvoda Ministarstva privrede. Panelu su prisustvovali i Sanja Kekić, predsednica udruženja ISACA , kao i mr Dušan Stokić iz Privredne komore Srbije.

Institut je uspešno organizovao ovaj veliki i važan događaj uz pomoć sponzora i organizacija koje su učestvovale kao prijatelji Instituta. Zlatni sponzor bilo je stručno udruženje Cementna industrija Srbije, bronzani sponzori Akreditaciono telo Srbije, DPC Networks i a.d. Elektromreža Srbije. U ulozi prijatelja Instituta našli su se  Privredna komora Srbije, Jugoinspekt d.o.o. Beograd, Institut za ispitivanje materijala, Montprojekt d.o.o i kompanije Nexe i Eti B.