Događanja

Radionica na temu potpisivanja ACAA sporazuma

Radionica na temu potpisivanja ACAA sporazuma i pristupanja EU u vezi sa pitanjima ocenjivanja usaglašenosti, održana je 28. septembra 2023. godine u Beogradu.

Događaj je organizovalo Ministarstvo privrede (Sektor za kvalitet i bezbednost proizvoda) uz podršku Privredne komore Srbije, pod okriljem bilateralne saradnje se Češkom Republikom.

Ovo je jedan u nizu događaja održan u okviru projekta „Aid for Trade “ („Podrška sektoru infrastrukture kvaliteta Srbije u oblasti ocenjivanja usaglašenosti industrijskih proizvoda prema pravilima EU, u cilju potpisivanja ASAA sporazuma“).

Tom prilikom predstavljeni su primeri dobre prakse iz zemalja članica EU koji se mogu primeniti u Republici Srbiji, kao i potreba jačanja administrativnih kapaciteta i spremnosti institucija infrastrukture kvaliteta i imenovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti za potpisivanje ACAA sporazuma.

Ekspert na održanom događaju bio je Miroslav Chloupek, iz češke Kancelarije za standarde, metrologiju i ispitivanja (UNMZ).  Na događaju je učestvovao i predstavnik ambasade Češke Republike u Republici Srbiji.       

Radionici su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, imenovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti, Privredne komore Srbije i institucija infrastrukture kvaliteta.

ACAA  (Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products) je Sporazum o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda koji ima za cilj olakšavanje pristupa industrijskih proizvoda između EU i zemalja kandidata za članstvo u EU.