Događanja

Početak novog regionalnog projekta infrastruktura kvaliteta u oblasti zapadnog Balkana

Održan prvi sastanak Komiteta za saradnju u okviru novog regionalnog projekta

Početak novog regionalnog projekta Infrastruktura kvaliteta u oblasti  zapadnog Balkana 

Prvi sastanak Komiteta za saradnju (Co-opertion Commettee-CC) kojim su otpočele aktivnosti na realizaciji novog regionalnog projekta Infrastruktura kvaliteta u oblasti zapadnog Balkana, održan je 1. jula 2015. godine u Beogradu.

        Projekat, vrednosti oko 3 miliona evra, podržan je od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) i Evropskog komiteta za standardizaciju (CEN) i biće realizovan u periodu od  2015. do 2018. godine.

        Imajući u vidu da je projekat regionalnog karaktera, pored nadležnih organa infrastrukture kvaliteta iz Srbije uključeni su i nadležni iz Crne Gore, Makedonije,  Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova* ( u skladu sa Rezolucijom SBUN-a 1244).

        Na samom sastanku menadžer projekta, gospodin Dejvid Noris, prisutnima je detaljno predstavio sadržaj i značaj samog projekta.

       Kao suštinski cilj projekta označeno je jačanje kapaciteta institucija infrastrukture kvaliteta radi lakše integracije srpske privrede u evropsko tržište.  Kako bi ovaj cilj bio ostvaren, sredstvima iz projekata će se unaprediti implementacija zakonodavstva u okviru Poglavlja 1-Slobodno ketanje robe, osigurati konzistentnost sistema merenja i ocenjivanja usaglašenosti i podržati stvaranje boljih mehanizama komunikacije između organa tržišnog nadzora.

      Sastanku su pored imenovanih članova Komiteta iz svih zemalja partnera prisustvovali i predstavnici Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA), Evropske zone za slobodnu trgovinu (EFTA), Evropskog komiteta za standardizaciju (CEN), kao i pomoćnik ministra u Sektoru za infrastrukturu kvaliteta i bezbednost proizvoda na tržištu, Ministarstva privrede gospođa Jelena Popović.

      Svi prisutni izrazili svoja očekivnja od projekta i dogovorene su prve aktivnosti, koje su označile početak njegove realizacije.