Događanja

Radionica o bezbednoj upotrebi hemikalija

Organizovana dvodnevna radionica za privrednike, na temu primene propisa u oblasti hemikalija koji su od značaja za bezbednost proizvoda na tržištu

Ministarstvo privrede i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine su, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, kroz Tvining projekat „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti u Republici Srbiji“, koji se sprovodi u saradnji sa konzorcijumom iz Češke (CMI, UNMZ, CAI) organizovali dvodnevnu radionicu za privrednike, na temu primene propisa u oblasti hemikalija koji su od značaja za bezbednost proizvoda na tržištu. Radionica je održana 26. i 27. septembra u Privrednoj komori Srbije.

Ova oblast je značajna, kako za podizanje konkuretnosti proizvoda naših privrednika na domaćem i inostranim tržištima, tako i za napredak u ispunjavanju merila iz Pregovaračkog poglavlja 1, odnosno nastavak usaglašavanja sa zakonodavstvom EU.

Evropski eksperti iz ove oblasti su srpskim privrednicima i drugim zainteresovanim učesnicima preneli iskustva  u primeni relevantnih propisa EU (REACH Uredba 1907/2006), odnosno odredbe koji se odnose na registrovanje, evaluaciju, ovlašćivanje i ograničenja u upotrebi hemikalija.

Ovo je prva u nizu radionica o značaju primene tehničkog zakonodavstva koje se odnosi na bezbednost proizvoda, njegove uloge u podizanju konkurentnosti srpske industrije i razvijanju sistema koji ima za cilj zaštitu zdravlja i bezbednosti korisnika, odnosno potrošača, koju će Ministarstvo privrede organizovati u narednom periodu.

Radionice su deo aktivnosti Projekta koji se finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije i budžeta Republike Srbije u ukupnoj vrednosti od 1.000.000 evra. Glavni cilj je dalje unapređenje sistema infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji, kroz jačanje kapaciteta organa koji su nadležni za ovu oblast, kao i pružaoca usluga ocenjivanja usaglašenosti.