Događanja

Seminari za privrednike – liftovi i ATEX

Ministarstvo privrede je, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Tvining projektom „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti u Republici Srbiji“, organizovalo radionice za privrednike i druge zainteresovane strane, na temu novih propisa u oblasti liftova, kao i propisa za bezbednost proizvoda namenjenih za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama (tzv. „ATEH“ proizvodi).

Nakon uspešno održanih radionica u oblasti hemikalija, građevinskih proizvoda i igračaka, Ministarstvo privrede je, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Tvining projektom „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti u Republici Srbiji“, koji se sprovodi zajednički sa konzorcijumom iz Češke Republike (CMI, UNMZ, CAI), organizovalo radionice za privrednike i druge zainteresovane strane, na temu novih propisa u oblasti liftovaoblasti liftova, kao i propisa za bezbednost proizvoda namenjenih za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferamapropisa za bezbednost proizvoda namenjenih za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama (tzv. „ATEH“ proizvodi).

Radionice u oblasti liftova i ATEKS-a su održane 6. decembra u Privrednoj komori Srbije u Beogradu i 13. decembra u Nišu, u Regionalnoj privrednoj komori.Ovo su bile četvrtai peta radionica u nizukoje Ministarstvo privrede organizuje sa partnerima u ovom procesu.

Novi propisi donose poboljšanja u tehničkom zakonodavstvu u ovoj oblasti, u skladu sa najboljim iskustvima iz EU. Cilj je da se dodatno zaštite korisnici i potrošači, spreči nelojalna konkurencija i omogući adekvatan nadzor nad tržištem i upotrebom ovih proizvoda. Ova oblast je značajna i za ispunjavanje merila iz Pregovaračkog poglavlja 1, odnosno nastavak usaglašavanja sa zakonodavstvom EU, a održane radionice su važne i za podizanje konkurentnosti srpske industrije.

Radionice su deo aktivnosti Projekta koji se finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije i budžeta Republike Srbije (IPA 2013) u ukupnoj vrednosti od 1.000.000 evra. Projekat treba da omogući dalje unapređenje sistema infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji, kroz jačanje kapaciteta organa koji su nadležni za ovu oblast, kao i pružaoca usluga ocenjivanja usaglašenosti.