Događanja

Dan akreditacije u Republici Srbiji

U skladu sa Statutom Akreditacionog tela Srbije, ATS svake godine obeležava 9. jun kao Međunarodni dan akreditacije i 28. jun kao Dan akreditacije u Republici Srbiji po danu kada je u Srbiji 2000. godine dodeljena prva akreditacija.

Međunarodne organizacije za akreditaciju IAF - Međunarodni forum za akreditaciju (https://www.iaf.nu) i ILAC - Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (https://ilac.org) kao i svake godine, 9. juna 2021. godine, obeležavaju Svetski dan akreditacije na globalnom nivou kako bi javnost bila bolje informisana o značaju i vrednosti akreditacije.

Ovogodišnja tema  Svetskog dana akreditacije za 2021. je: Podrška sprovođenjy ciljeva održivog razvoja. 

Akreditaciono telo Srbije (ATS) je 28. juna 2021.godine u Klubu poslanika u Beogradu, organizovalo proslavu povodom obeležavanja Dana akreditacije u Republici Srbiji, kada je pre 21 godinu donet prvi sertifikat o akreditaciji.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije i drugih državnih institucija, univerziteta, uvaženi gosti iz regiona, članovi organa i tela ATS-a, članovi tehničkih komiteta ATS-a, tela za ocenjivanje usaglašenosti, ocenjivači i eksperti.



 Milan Ljušić, državni sekretar Ministarstva privrede


U ime Ministarstva privrede prisutnima se obratio Milan Ljušić, državni sekretar. Ovom prilikom govorio je o ulozi Ministarstva privrede kao koordinatora za tehničke propise i organa nadležnog za kreiranje strategije i sprovođenje politike razvoja standardizacije, akreditacije i metrologije. Pritom je istakao postojanje višestruke koristi od akreditacije koju imaju ne samo potrošači i dobavljači, već i celokupna privreda i infrastruktura kvaliteta Republike Srbije.

 

(Pročitajte celu vest na: https://www.ats.rs/sr/vesti/2021/06/proslava-povodom-obelezavanja-dana-akreditacije-u-republici-srbiji-2021)