Najave

Bezbednost dečjih igrališta

Nakon niza događaja koji su se odigrali u vezi sa pitanjima bezbednosti dece na igralištima, nerazumevanjima, tumačenjima i problemima u primeni odredbi Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i standarda u vezi, Ministarstvo privrede Republike Srbije je donelo odluku da otpočne aktivnosti na izradi Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta. I naša deca zaslužuju da se igraju i uče bar jednako bezbedno kao i bilo koja druga deca Evrope.

Bezbednost dece je ključna briga za društvo. Povrede kod dece i adolescenata su glavni uzrok smrti i invaliditeta u većini zemalja. Deca se rađaju u svetu odraslih, bez iskustva, bez uvažavanja rizika, ali sa prirodnom željom da istražuju. Malo je verovatno da ćemo biti u mogućnosti da eliminišemo sve rizike u potpunosti. Naime, rizici ne uključuju samo fizičke opasnosti, već i faktore koji mogu da sprečavaju razvoj dece. Naše ambicije moraju uvek da idu u pravcu da kreiramo interesantno, stimulativno okruženje gde će se deca igrati, uz rizike koje će razumeti i naučiti da prevaziđu. Upravo uz ovakve ambicije moramo upotrebiti naše znanje o tome kako se deca igraju i pokazati da nam je stalo.

Nakon niza događaja koji su se odigrali u vezi sa pitanjima bezbednosti dece na igralištima, nerazumevanjima, tumačenjima i problemima u primeni odredbi Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i standarda u vezi, Ministarstvo privrede Republike Srbije donelo je odluku da otpočne aktivnosti na izradi Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta. I naša deca zaslužuju da se igraju i uče bar jednako bezbedno kao i bilo koja druga deca Evrope.