Aktuelnosti

IPA 21 - EU4IM projekat

Pokrenuta je inicjalna faza projekta IPA 21 - EU SUPPORT FOR INTERNAL MARKET, održavanjem sastanaka predstavnika Ministarstva privrede sa projektnim timom i predstavnicima Delegacije EU u Beogradu.

Tim sprovodi konzorcijum “FIIAPP/AICS/SAIDC”, u kome učestvuju institucije iz tri zemlje EU – Španija (FIAPP), Slovačka (SAIDC) i Ittalija (AICS).

 Projekat, čiji je glavni korisnik i koordinator Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, će podržati Ministarstvo privrede u oblasti aktivnosti vezanih za Pregovaračko poglavlje 1 – Kretanje robe, zatim u pripremama za pokretanje pregovora za potpisivanje sporazuma o olakšavanju trgovine između Srbije i EU, kao i u oblasti razvoja jedinstvenih digitalnih servisa vezanih za primenu tehničkih propisa.

 Tim, predvođen gospođom Inmaculadom Zamorom Martinez, liderkom tima, boravio je u Beogradu kako bi započeo pripremne aktivnosti za implementaciju projekta.

 Tokom posete, članovi tima su održali konstruktivne sastanke sa relevantnim akterima i partnerima. Tokom posete Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda, Ministarstva privrede, razmotreni su planovi za buduće aktivnosti i postavljeni su temelji za uspešnu realizaciju istog. 

Naredni koraci projekta obuhvataju prioritizaciju aktivnosti po fazama za naredne tri godine koliko je planirano trajanje ovog projekta.