Aktuelnosti

OBAVEŠTENjE u vezi primene nove Odluke o određivanju robe za čiji je uvoz, izvoz, odnosno tranzit propisano pribavljanje određenih isprava („Službeni glasnik RS”, broj 49/13)

Od 13. juna 2013. godine počela je primena nove Odluke o određivanju robe za čiji je uvoz, izvoz, odnosno tranzit propisano pribavljanje određenih isprava („Službeni glasnik RS”, broj 49/13- u daljem tekstu: Nova odluka)

Određena roba iz Priloga 5A prethodne Odluke o određivanju robe za čiji je uvoz, izvoz, odnosno tranzit propisano pribavljanje određenih isprava („Službeni glasnik RS”, broj 58/11-u daljem tekstu: Prethodna odluka), od 13. juna 2013. godine prešla je u Prilog 6 Nove odluke.

Za robu iz Priloga 5A Prethodne odluke (koja se od 13. juna 2013. godine nalazi u Prilogu 6 Nove odluke), a za koju je do 13. juna 2013. godine izdata Potvrda o usaglašenosti (ili Izvod iz evidencije izdatih potvrda) u skladu sa članom 10. Pravilnika o elektromagnetskoj kompatibilnosti („Službeni glasnik RS”, broj 13/10), odnosno u skladu sa članom 11. Pravilnika o električnoj opremi namenjenoj za upotrebu u okviru određenih granica napona („Službeni glasnik RS”, broj 13/10) nije potrebno pribavljati nove Potvrde o usglašenosti koje izdaje Republička agencija za elektronske komunikacije ili drugo imenovano telo za ocenjivanje usaglašenosti radio opreme i telekomunikacione terminalne opreme u skladu sa članom 18. Pravilnika o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi („Službeni glasnik RS”, broj 11/12)..

Rok važenja Potvrde o usaglašenosti je tri godine.

Za svu robu koja se nalazi u Prilogu 6 Nove odluke, odnosno za dobijanje pravnog mišljenja o tome da li je za uvoz te robe potrebno pribaviti odgovarajuću ispravu o usaglašenosti, nadležno je Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.  

Ovo obaveštenje zasniva se na pravnom mišljenju Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija broj: 345-01-410/2013-07 od 24. juna 2013. godine.koje je u vidu instrukcije za postupanje sa uvoznom robom iz priolga 6 Nove odluke dostavljeno Upravi carina-Ministarstva finansija i privrede.

U Beogradu, 15. jula 2013. godine