Aktuelnosti

TARIFNI STAVOVI I PRIMENA TEHNIČKIH PROPISA NA PROIZVODE

Tumačenje Priloga 5A Odluke o određivanju robe za čiji je uvoz, izvoz, odnosno tranzit propisano pribavljanje određenih isprava („Službeni glasnik RS”, broj 49/13) (u daljem tekstu: Odluka) od 7.6.2013. godine

Kako je došlo do primetno frekventnijeg pogrešnog tumačenja Odluke, u smislu suštinske primene tehničkih propisa na određene proizvode, Sektor za infrastrukturu kvaliteta Ministarstva privrede je osetio potrebu da u cilju olakšavanja svakodnevnog poslovanja privrednih subjekata da dodatno tumačenje.

Naime, tarifna oznaka ne povlači po automatizmu „pokrivenost“ proizvoda relevantnim tehničkim propisima, odnosno u skladu sa Tačkom 7.  Odluke, jasno se zaključuje da je ingerencija nad prilogom 5A u nadležnim ministarstvima.

Takođe, nigde nije iskazana ekskluzivna veza priloga 5A i Ministarstva privrede (ranije ekonomije i regionalnog razvoja, finansija i privrede) tako da sva tumačenja i mišljenja treba tražiti od nadležnog ministarstva za konkretan proizvod.

Od suštinskog je značaja predviđena namena proizvoda koja dalje opredeljuje primenu direktiva, odnosno pravilnika. Opredeljujući faktori u ovom smislu su, dakle, sama priroda proizvoda, funkcija, njegova namena koju je odredio proizvođač...i sl.

Često je vrlo tanka granica između proizvoda navedenih u prilogu 5A i prilogu 6. Dovoljno je da proizvod (uređaj), koji je bio (po tarifnom stavu) isključivo iskazan u prilogu 5A, u skladu sa novim tehnološkim rešenjima i trendovima bude opremljen bežičnim tehnologijama i u tom slučaju postaje proizvod koji je „pokriven“ isključivo Pravilnikom o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi („Službeni glasnik RS”, broj 11/2012).

Proširena tabela Priloga 5A