Aktuelnosti

Objavljeni pravilnici o vlagomerima za zrna žitarica i semenke uljarica, alkoholometrima, i merilima nivoa zvuka

Pravilnik o vlagomerima za zrna žitarica i semenke uljarica, Pravilnik o alkoholometrima i Pravilnik o merilima nivoa zvuka objavljeni su u „Službenom glasniku Republike Srbije”, broj 39/14, 9. aprila 2014. godine, a na snagu će stupiti 17. aprila 2014. godine, s tim da se Pravilnik o vlagomerima za zrna žitarica i semenke uljarica primenjuje nakon isteka šest meseci od dana stupanja na snagu.

Pravilnikom o vlagomerima za zrna žitarica i semenke uljarica bliže se propisuju zahtevi za vlagomere za zrna žitarica i semenke uljarica, označavanje vlagomera, dokumentacija, način utvrđivanja ispunjenosti metroloških zahteva za vlagomere, metode merenja, način ispitivanja tipa vlagomera, kao i način i uslovi overavanja vlagomera. Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o metrološkim uslovima za vlagomere za zrna žitarica i semenke uljarica („Službeni list SRJ”, br. 11/93 i 46/93), Pravilnik o metrološkim uslovima za vlagomere koji rade na principu merenja gubitka mase pri sušenju („Službeni list SRJ”, br. 11/93 i 46/93), Metrološko uputstvo za pregled vlagomera za zrna žitarica i semenke uljarica, („Glasnik SZMDM”, broj 4/88) i Metrološko uputstvo za pregled vlagomera koji rade na principu merenja gubitka mase pri sušenju („Glasnik SZMDM”, broj 3/94).

Pravilnikom o alkoholometrima bliže se propisuju zahtevi za alkoholometre, njihovo označavanje, način utvrđivanja ispunjenosti tih zahteva, metode merenja, kao i način i uslovi overavanja alkoholometara. Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o metrološkim uslovima za alkoholometre („Službeni list SFRJ”, broj 6/85) i  Metrološko uputstvo za pregled alkoholometara („Glasnik SZMDM” broj 2/85).

Pravilnikom o merilima nivoa zvuka uređuju se zahtevi za merila nivoa zvuka, način utvrđivanja ispunjenosti zahteva za merila, označavanje merila, način ispitivanja tipa merila, metode merenja, kao i način i uslovi overavanja merila. Pravilnik se primenjuje na merila namenjena za merenje buke u životnoj i radnoj sredini, radi zaštite zdravlja i bezbednosti ljudi. Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o metrološkim uslovima za merila nivoa zvuka („Službeni list SRJ”, broj 27/01) i Metrološki postupak za overavanje merila nivoa zvuka za merenje buke u životnoj i radnoj sredini („Glasnik DMDM”, broj 2/08).