Aktuelnosti

Izdavanje domaćih isprava o usaglašenosti na osnovu inostranih, bez ponovnog ispitivanja proizvoda

Obaveštenje u vezi sa izdavanjem domaćih isprava o usaglašenosti na osnovu inostranih isprava, bez ponovnog ispitivanja proizvoda, odnosno sertifikacije ili ocenjivanja usaglašenosti pregledom dela tehničke dokumentacije (ispitnog izveštaja)

         Domaće imenovano telo (akreditovano u određenoj oblasti) može da izda odgovarajuću ispravu o usaglašenosti bez dodatnog ispitivanja proizvoda, odnosno bez ponovnog sprovođenja ocenjivanja usaglašenosti (pregledom tehničke dokumentacije), ako je ispunjen najmanje jedan od sledećih uslova:

  1. da su domaće imenovano telo i inostrano telo za ocenjivanje usaglašenosti, koje je izdalo predmetnu inostranu ispravu o usaglašenosti, potpisnici sporazuma o uzajamnom priznavanju rezultata ocenjivanja usaglašenosti;
  2. da su domaće imenovano telo i inostrano telo za ocenjivanje usaglašenosti, članovi međunarodnog sistema za ocenjivanje usaglašenosti (npr. SV šeme);
  3. da su nacionalno telo za akreditaciju (koje je akrteditovalo strano telo za ocenjivanje usaglašenosti koje je izdalo inostranu ispravu o usaglašenosti) i ATS (koji je akreditovao domaće imenovano telo) potpisnice sporazuma o međusobnom priznavanju ekvivalentnosti sistema akreditacije u okviru EA (EA MLA) u odgovarajućoj oblasti.

Obaveštenje u vezi sa izdavanjem domaćih isprava o usaglašenosti