Aktuelnosti

Objavljeni su Pravilnik o areometrima i Pravilnik o manometrima za merenje pritiska u pneumaticima

U „Službenom glasniku Republike Srbije”, broj 66/14 od 29. juna 2014. godine objavljeni su Pravilnik o areometrima i Pravilnik o manometrima za merenje pritiska u pneumaticima

 Pravilnik o areometrima i Pravilnik o manometrima za merenje pritiska u pneumaticima objavljeni su u „Službenom glasniku RS”, broj 66/14 od 29. juna 2014. godine. Ovi pravilnici stupaju na snagu 7. jula 2014. godine, s tim da se Pravilnik o manometrima za merenje pritiska u pneumaticima primenjuje počev od 1. januara 2015. godine.

Pravilnikom o areometrima propisuju se zahtevi i označavanje za areometre, način utvrđivanja ispunjenosti tih zahteva, metode merenja, kao i način i uslovi overavanja areometara. Ovaj pravilnik primenjuje se na areometre stalne mase za određivanje gustine tečnosti na referentnoj temperaturi, koji se koriste u prometu roba i usluga. Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe sledeći propisi: Pravilnik o metrološkim uslovima za areometre stalne mase („Službeni list SFRJ”, broj 54/85), Pravilnik o metrološkim uslovima za laktodenzimetre („Službeni list SFRJ”, br. 50/86 i 31/87), Pravilnik o metrološkim uslovima za urinometre („Službeni list SFRJ”, broj 5/85) i  Metrološko uputstvo za pregled areometara („Glasnik SZMDM”, broj 2/85).

Pravilnikom o manometrima za merenje pritiska u pneumaticima bliže se propisuju zahtevi za manometre za merenje pritiska u pneumaticima (u daljem tekstu: manometri za pneumatike), način utvrđivanja ispunjenosti tih zahteva, označavanje manometara za pneumatike, način ispitivanja tipa manometra za pneumatike, metode merenja, kao i način i uslovi overavanja manometra za  pneumatike. Ovaj pravilnik primenjuje se na manometre za pneumatike koji se koriste u funkciji kontrole  i bezbednosti saobraćaja, i to:

pri  tehničkom  pregledu vozila na linijama tehničkog pregleda; pri vršenju vulkanizerskih usluga;  na benzinskim stanicama. Danom početka primene ovog pravilnika prestaju da važe sledeći propisi: Pravilnik o metrološkim uslovima za manometre za merenje pritiska u pneumaticima (,,Službeni list SFRJ”, br. 20/86 i 10/87) i  Metrološko uputstvo za pregled manometara za merenje pritiska u pneumaticima (,,Glasnik SZMDM”, broj 4/92).