Aktuelnosti

Objavljeni Pravilnik o merilima za merenje sile kočenja kod motornih vozila, Pravilnik o manometrima za merenje krvnog pritiska, Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o brojilima reaktivne električne energije klase tačnosti 2 i 3, kao i Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o medicinskim termometrima

U „Službenom glasniku RS”, broj 86/14 od 15. avgusta 2014. godine objavljeni su Pravilnik o merilima za merenje sile kočenja kod motornih vozila, Pravilnik o manometrima za merenje krvnog pritiska, Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o brojilima reaktivne električne energije klase tačnosti 2 i 3, kao i Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o medicinskim termometrima

Pravilnik o merilima za merenje sile kočenja kod motornih vozila,  Pravilnik o manometrima za merenje krvnog pritiska, Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o brojilima reaktivne električne energije klase tačnosti 2 i 3, kao i Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o medicinskim termometrima objavljeni su u „Službenom glasniku RS”, broj 86/14 od 15. avgusta 2014. godine. Ovi pravilnici stupaju na snagu 23. avgusta 2014. godine, s tim da se Pravilnik o merilima za merenje sile kočenja kod motornih vozila primenjuje počev od 1. juna 2015. godine, dok se Pravilnik o manometrima za merenje krvnog pritiska primenjuje počev od 1. januara 2015. godine.

Pravilnikom o merilima za merenje sile kočenja kod motornih vozila propisuju se zahtevi za merila za merenje sile kočenja kod motornih i priključnih vozila (u daljem tekstu: Merilo), označavanje Merila, način utvrđivanja ispunjenosti tih zahteva, način ispitivanja tipa Merila, metode merenja, kao i način i uslovi overavanja Merila. Ovaj pravilnik  primenjuje se na Merila koja se koriste u funkciji kontrole i bezbednosti saobraćaja pri tehničkom pregledu vozila na linijama tehničkog pregleda. Danom početka primene ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o metrološkim uslovima za uređaje sa valjcima za proveru sile kočenja po obodu točkova kod vozila na motorni pogon i priključnih vozila (,,Službeni list SFRJ”, broj 31/87) i Metrološko uputstvo za pregled uređaja sa valjcima za proveru sile kočenja po obodu točkova kod vozila na motorni pogon i priključnih vozila (,,Glasnik SZMDM”, broj 4/92).

Pravilnikom o manometrima za merenje krvnog pritiska bliže se propisuju zahtevi za manometre za merenje krvnog pritiska (u daljem tekstu: manometar), označavanje manometara, način utvrđivanja ispunjenosti zahteva za manometre, način ispitivanja tipa manometara, metode merenja, kao i način i uslovi overavanja manometara. Ovaj pravilnik primenjuje se na manometre za neinvazivno merenje krvnog pritiska, i to: mehaničke manometre (manometri sa živinim stubom, aneroidni manometri sa elastičnim mernim elementom); elektromehaničke manometre i merne sisteme za merenje krvnog pritiska. Ovaj pravilnik primenjuje se na manometre koje u funkciji zaštite zdravlja koristi zdravstvena služba u smislu zakona kojim se uređuje zdravstvena zaštita tj. za merenje krvnog pritiska u svrhu nadzora zdravlja, dijagnostikovanja i medicinskog tretmana. Danom početka primene ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o metrološkim uslovima za manometre za merenje krvnog pritiska (,,Službeni list SFRJ”, broj 20/86) i Metrološko uputstvo za pregled manometara za merenje krvnog pritiska (,,Glasnik SZMDM”, broj 4/92).

Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o brojilima reaktivne električne energije klase tačnosti 2 i 3 objavljen je  u „Službenom glasniku RS”, broj 86/14 od 15. avgusta 2014. godine i stupa na  snagu 23. avgusta 2014. godine.

Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o medicinskim termometrima objavljen je  u „Službenom glasniku RS”, broj 86/14 od 15. avgusta 2014. godine i stupa na  snagu 23. avgusta 2014. godine.