Aktuelnosti

ODRŽAN SASTANAK BILATERALNOG SKRININGA ZA POGLAVLjE 1 – Slobodno kretanje robe

U Briselu je od 9. do 12. septembra 2014. godine održan sastanak bilateralnog skrininga za Poglavlje 1 – Slobodno kretanje robe, na kome su učestvovali predstavnici nadležnih institucija predvođeni Ministarstvom privrede i Kancelarijom za evropske integracije.

   Delegaciju Republike Srbije na bilateralnom skriningu PG 1 predvodila je Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima i Jelena Popović, pomoćnik ministra privrede i zamenik predsednika PG1, a delegaciju su činili, pored predstavnika Ministarstva privrede i predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija; Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine; Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Ministarstva rudarstva i energetike; Ministarstva zdravlja; Ministarstva kulture i informisanja; Ministarstva odbrane; Ministarstva unutrašnjih poslova; Agencije za bezbednost saobraćaja; Instituta za standardizaciju Srbije; Akreditacionog tela Srbije; Direkcije za mere i dragocene metale; Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge i Kancelarije za evropske integracije.

  

Predstavnicima Evropske komisije iz Generalnog direktorata za proširenje (DG Enlargement) i Generalnog direktorata za preduzetništvo i industriju (DG ENTR)  predstavljen je stepen usklađenosti propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti slobodnog kretanja robe koje je Evropska komisija predstavila na Ekspalantornom sastanku koji je održan u Briselu od 17. do 20. juna 2014. godine.

   Tokom četvorodnevnog sastanka delegacija Republike Srbije je predstavila najvažnije propise i institucionalni okvir po oblastima:  

  1. Opšti principi: Slobodno kretanje roba

  2. Ocenjivanje usaglašenosti

  3. Akreditacija

  4. Metrologija

  5. Tržišni nadzor

  6. Slobodno kretanje roba u neharmonizovanom  području

  7. Standardizacija

  8. Bezbednost mašina

  9. Liftovi

  10. Građevinski proizvodi

  11. Eko dizajn i energetska efikasnost

  12. Oprema i zaštitni sistemi namenjeni za upotrebu u potencijalno eksplozivnoj atmosferi

  13. Žičare

  14. Plovila za rekreaciju

  15. Lična zaštitna oprema

  16. Oprema pod pritiskom

  17. Jednostavne posude pod pritiskom i gasni aparati

  18. Emisija buke koju emituju mašine na otvorenom

  19. Električna oprema namenjena za upotrebu u okviru određenih granica napona

  20. Elektromagnetska kompatibilnost

  21. Radio oprema i telekomunikaciona terminalna oprema (RTTE)

  22. Eksplozivi za civilnu upotrebu i pirotehnika

  23. Detergenti

  24. Prekursori

  25. Đubriva

  26. Poljoprivredni traktori, motorna vozila, motocikli, emisija gasovitih i čvrstih zagađivača iz motora pokretnih mašina koji se koriste van puta

  27. Dobra laboratorijska praksa

  28. Hemikalije (REACH)

  29. Hemikalije (CLP)

  30. Bezbednost igračaka

  31. Notifikacija tehničkih propisa

  32. Promet odbrambenih proizvoda (Direktiva 2009/43/EC)

  33. Vatreno oružje

  34. Formiranje cene lekova i Kriterijumi za stavljanje lekova na Listu lekova koji se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja

  35. Kristal staklo

  36. Tekstil

  37. Obuća

  38. Povraćaj kulturnih dobara

   Izlaganja članova srpske delegacije predstavljaju početak procene nivoa usklađenosti našeg pravnog sistema sa sistemom EU, kao i utvrđivanje šta je potrebno uraditi da bi se ostvarila potpuna usklađenost sa pravnim tekovinama EU.

   Osim izlaganja i prezentacija, članovi delegacije su Evropskoj komisiji dostavili odgovore i druge relevantne materijale i dokumente, na osnovu kojih će Evropska komisija dati izveštaj o skriningu. Izveštaj će EK dostaviti u toku novembra ili početkom decembra, sa procenom o dostignutom nivou usklađenosti  sa pravnim tekovinama EU. Na osnovu ovog izveštaja, Savet će usvojiti Rezultat skrininga i, ukoliko je ocena takva da je Srbija dostigla dovoljan nivo usklađenosti, mogu početi pregovori o Poglavlju 1 – Kretanje roba.

   Ministartvstvo privrede, kao predsedavajuće Pregovaračkom grupom 1, je izuzetno dobro pripremilo sastanak bilateralnog skrininga, što su posebno istakli predstavnici Generalnog direktorarata za preduzetništvo i industriju, koji su naglasili da Poglavlje 1 – Slobodno kretanje robe predstavlja najznačajnije i u zakonodavnom pogledu najzahtevnije poglavlje.

  Zamenik predsednika Pregovaračke grupe Jelena Popović istakla je takođe značaj ovog poglavlja, jer je primena propisa iz ove oblasti jedan od najbitnijih preduslova za povećanje nivoa konkurentnosti srpskih proizvoda i olakšanje uzajamne trgovine i poslovne saradnje privrednih subjekata iz Srbije sa privrednicima zamalja članica EU u okviru jedinstvenog evropskog tržišta. 

   Predstavnici nadležnih organa Republike Srbije su ostvarili značajne kontakte sa stručnjacima Evropske komisije koji su pozvali Republiku Srbiju da se uključi u rad Radnih grupa i drugih stručnih tela u kojima se razmatra primena i pripremaju izmene propisa, kako onih koji regulišu horizontalna pitanja, tako i propisa koji definišu zahteve za pojedine grupe proizvoda.  

   Učesnici sastanka su dogovorili dalju dinamiku rada i definisali naredne aktivnosti i rokove u cilju konačne ocene Evropske komisije o stepenu harmonizacije srpskih propisa u oblasti slobodnog kretanja robe, tj. pripreme Izveštaja o skriningu.

   Republika Srbija je prihvatila pravne tekovine Evropske unije u Poglavlju 1 i biće spremna da ih u potpunosti primeni uz prelazne periode u određenim oblastima, koji će biti predmet pregovora.