Aktuelnosti

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti infrastrukture kvaliteta

Na osmom zasedanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, koji je održan u Beogradu 11. i 12. marta 2015. godine, potpisan je Memorandum o saradnji između Ministarstva priverede Republike Srbije i Češke Kancelarije za standrade, metrologiju i ispitivanja u okviru Ministarstva za industriju i trgovinu Republike Češke

Memorandum su potpisali ministar Željko Sertić ispred Ministarstva privrede Republike Srbije , a u ime Češke Kancelarije za standrade, metrologiju i ispitivanja direktor Kancelarije Viktor Pokorni.

Memorandumom o saradnji između Ministarstva privrede i Češke Kancelarije za standarde, metrologiju i ispitivanja se stvaraju uslovi za uspostavljanje intenzivnije privredne saradnje u oblasti infrastrukture kvaliteta, kao dela ukupne ekonomske saradnje između Republike Srbije i Češke Republike.

Nastavak ranije saradnje u oblasti standardizacije, akreditacije, metrologije i ocenjivanja usaglašenosti  je od izuzetne važnosti za jačanje institucionalne saradnje između potpisnica  Memoranduma u cilju podizanja kapaciteta ključnih srpskih institucija infrastrukture kvaliteta (Institut za standardizaciju Srbije, Akreditaciono telo Srbije, Direkcija za mere i dragocene metale). Ove aktivnosti doprineće posredno i jačanju konkurentnosti industrije Republike Srbije i pripreme Republike Srbije za ulazak u Evropsku uniju, odnosno,  pripreme za uspešno vođenje i okončanje pregovora u oblasti prvog pregovaračkog poglavlja - Slobodno kretanje robe. Intenzivna saradnja takođe  ima za cilj olakšavanje pristupa srpskih industrijskih proizvoda jedinstvenom evropskom tržištu.

Memorandumom se potvrđuje namera obe strane da promovišu bližu saradnju između privrednih subjekata zasnovanu na poštovanju evropskih i međunarodnih principa, propisa i standarda, vođeni ekonomskim interesima obe države.

Bliža saradnja u oblasti standardizacije, akreditacije, metrologije i ocenjivanja usaglašenosti će se vršiti kroz razmenu iskustava, informacija o tehničkim propisima, rad tela za ocenjivanje usaglašenosti, razmenu stručnjaka, mišljenja, i publikacija, pripremu zajedničkih projekata, organizovanje obuka i studijskih poseta u zajedničkom interesu.