Aktuelnosti

Obaveštenje o početku primene Pravilnika o buci koju emituje oprema koja se upotrebljava na otvorenom prostoru

Počela je primena Pravilnika o buci koju emituje oprema koja se upotrebljava na otvorenom prostoru („Službeni glasnik RS”, broj 1/13)

Obaveštavamo sve zainteresovane strane, tj. isporučioce proizvoda (proizvođači i njihovi zastupnici, uvoznici i distributeri), tela za ocenjivanje usaglašenosti (TOU), potencijalne korisnike i potrošače, kao i organe inspekcijskog i tržišnog nadzora da 1. jula 2015. godine počinje primena Pravilnika o buci koju emituje oprema koja se upotrebljava na otvorenom prostoru (Službeni glasnik RS, broj 1/13 – u daljem tekstu: Pravilnik).

Od 1. jula 2015. godine sva oprema iz čl. 9. i 10. ovog pravilnika koja je namenjena za upotrebu na otvorenom prostoru i koja se od tog datuma stavlja na tržište i/ili u upotrebu u Republici Srbiji, mora da ispunjava zahteve u pogledu ograničenja i/ili označavanja buke, sprovođenja postupaka ocenjivanja usaglašenosti, sačinjavanja ili obezbeđivanja isprava o usaglašenosti, kao i označavanja usaglašenosti, u skladu sa Pravilnikom.

Pravilnik je usklađen sa svim zahtevima i načelima EU Direktive 2000/14/EZ, uključujući i njene izmene i dopune iz Direktive 2005/88/EZ. Uvoznici opreme na koju se primenjuje Pravilnik mogu na tržište i/ili u upotrebu stavljati tu opremu samo ako je ona usaglašena sa zahtevima navedene direktive, pri čemu obezbeđuju prevode na srpski jezik EZ deklaracije o usaglašenosti opreme sa tom direktivom, kao i prevod uputstva za upotrebu. Izuzetno, za opremu koja nije formalno usaglašena sa navedenom direktivom, uvoznici koji su ovlašćeni od strane inostranog proizvođača (ovlašćeni zastupnici), pre stavljanja takve opreme na tržište i/ili u upotrebu u Republici Srbiji izvršavaju propisane obaveze zastupnika, u skladu sa ovlašćenjem proizvođača i Pravilnikom (sprovođenje izabranog postupka ocenjivanja usaglašenosti, sačinjavanje deklaracije o usaglašenosti, označavanje).

Imajući u vidu da Ministarstvo privrede još uvek nije imenovalo nijedno telo za sprovođenje postupaka ocenjivanja usaglašenosti iz člana 11. Pravilnika, obaveštavamo domaće proizvođače opreme iz člana 9. Pravilnika da se za ocenjivanje usaglašenosti te opreme, do imenovanja TOU, mogu obratiti sledećim TOU koja su akreditovana za ispitivanje emisije buke u skladu sa standardom SRPS EN ISO 3744:2008 Akustika - Određivanje nivoa zvučne snage izvora buke na osnovu zvučnog pritiska - Inženjerska metoda u približno slobodnom polju iznad refleksione ravni:

  • „Instalacija inženjering” d.o.o., Beograd
  • Institut za ispitivanje materijala IMS a.d., Beograd
  • Institut za bezbednost i preventivni inženjering d.o.o., Novi Sad
  • Univerzitet u Nišu, Fakultet zaštite na radu u Nišu, Centar za tehnička ispitivanja, Niš

Proizvođači su dužni da se staraju da se ispitivanja emisije buke sprovode u skladu sa ispitnim kodovima iz Priloga 3 B Pravilnika, s obzirom na to da su, u skladu sa tehničkim propisima iz nadležnosti Ministarstva privrede, proizvođači isključivo odgovorni za usaglašenost opreme sa propisanim tehničkim zahtevima.

Sva navedena akreditovana TOU obavestila su Ministarstvo privrede da planiraju da podnesu zahtev za imenovanje u skladu sa Pravilnikom u roku od 3 meseca od dana početka njegove primene, u skladu sa članom 17. Uredbe o načinu imenovanja i ovlašćivanja tela za ocenjivanje usaglašenosti („Službeni glasnik RS”, broj 98/09). Imajući u vidu ovu činjenicu, navedena akreditovana TOU mogu domaćim proizvođačima ili, kada je primenjivo, zastupnicima inostranih proizvođača izdavati isprave o usaglašenosti u skladu sa Prilogom 6, 7 ili 8 Pravilnika, pri čemu, do imenovanja, ni na koji način u izdatim ispravama ne smeju ukazati da to čine u svojstvu Imenovanog tela, tj. tela koje je imenovano u skladu sa Pravilnikom.