Aktuelnosti

Objavljen Pravilnik o refraktometrima koji se koriste u prometu roba i usluga

U „Službenom glasniku Republike Srbije”, broj 65/15 od 24. jula 2015. godine objavljen je Pravilnik o refraktometrima koji se koriste u prometu roba i usluga

Pravilnik o refraktometrima koji se koriste u prometu roba i usluga objavljen je u „Službenom glasniku RS”, broj 65/15 od 24. jula 2015. godine. Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. avgusta 2015. godine, a primenjuje počev od 1. septembra 2015. godine.

Pravilnikom o refraktometrima koji se koriste u prometu roba i usluga propisuju se zahtevi za ručne, Abbe i automatske refraktometre koji se koriste u prometu roba i usluga, označavanje refraktometara, način utvrđivanja ispunjenosti zahteva za refraktometre, način ispitivanja tipa refraktometara, metode merenja, kao i način i uslovi overavanja refraktometara. Ovaj pravilnik primenjuje se na refraktometre koji mere i prikazuju indeks prelamanja i maseni sadržaj šećera u tečnom rastvoru (vodenom rastvoru šećera ili širi), ukoliko su refraktometri snabdeveni odgovarajućim skalama. Danom početka primene ovog pravilnika prestaju da važe sledeći propisi: Pravilnik o metrološkim uslovima za ručne i Abbe refraktometre („Službeni list SRJ”, broj 34/98),  Pravilnik o metrološkim uslovima za automatske refraktometre kojima se meri maseni sadržaj šećera u širi („Službeni list SFRJ”, br. 70/89 i 74/90), Metrološko uputstvo za pregled ručnih i Abbe refraktometara („Glasnik SZMDM”, broj 4/98) i Metrološko uputstvo za pregled automatskih refraktometara kojima se meri maseni sadržaj šećera u širi („Glasnik SZMDM”, broj 4/98).