Aktuelnosti

Objavljeni Pravilnik o mlekomerima i laktofrizima i Pravilnik o mernim transformatorima koji se koriste za obračun električne energije

U „Službenom glasniku RS”, broj 66/15 od 27. jula 2015. godine objavljeni su Pravilnik o mlekomerima i laktofrizima i Pravilnik o mernim transformatorima koji se koriste za obračun električne energije.

Pravilnik o mlekomerima i laktofrizima i Pravilnik o mernim transformatorima koji se koriste za obračun električne energije objavljeni su u „Službenom glasniku RS”, broj 66/15 od 27. jula 2015. godine. Ovi pravilnici stupaju na snagu 3. avgusta 2015. godine, s tim da se Pravilnik o mlekomerima i laktofrizima primenjuje počev od 15. novembra 2015. godine, dok se Pravilnik o o mernim transformatorima koji se koriste za obračun električne energije primenjuje počev od 1. oktobra 2015. godine.

Pravilnikom o mlekomerima i laktofrizima propisuju zahtevi za mlekomere i laktofrize, označavanje mlekomera i laktofriza, način utvrđivanja ispunjenosti zahteva za mlekomere i laktofrize, metode merenja, kao i način i uslovi overavanja mlekomera i laktofriza. mlekomere i laktofrize koji se koriste u prometu roba i usluga i koji mere zapreminu mleka. Ovaj pravilnik ne primenjuje se na laktofrize ugrađene u drumska vozila.  Danom početka primene ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o metrološkim uslovima za rashladne sudove za mleko (laktofrize), mlekomere i merne sudove („Službeni list SFRJ”, broj 29/91) i Metrološko uputstvo za pregled rashladnih sudova za mleko (laktofriza), mlekomera i mernih sudova („Glasnik SZMDM”, broj 2/91).

Pravilnikom o mernim transformatorima koji se koriste za obračun električne energije propisuju se zahtevi i označavanje mernih transformatora koji se koriste za obračun električne energije (u daljem tekstu: merni transformator), način utvrđivanja ispunjenosti zahteva za merne transformatore,  metode merenja, kao i način i uslovi overavanja mernih transformatora. Ovaj pravilnik primenjuje se na merne transformatore u kolima naizmenične struje, frekvencije 50 Hz. Danom početka primene ovog pravilnika prestaju da važe  Pravilnik o metrološkim uslovima za merne transformatore za brojila električne energije („Službeni list SFRJ”, broj 66/84) i Metrološko uputstvo za pregled mernih transformatora za brojila električne energije („Glasnik ZMDM”, broj 3/83).