Aktuelnosti

Tvining projekat „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti“

Cilj projekta je da se poveća konkurentnost srpskih preduzeća i industrije na tržištu

Ministarstvo privrede, Delegacija EU i tvining partneri (konzorcijum iz Češke Republike) predstavili su na uvodnom skupu, koji je održan 22. oktobra 2015. godine, u ambasadi Češke Republike u Beogradu, projekat koji je usmeren na povećanje konkurentnosti srpskih preduzeća na evropskom tržištu i unapređenje zaštite interesa potrošača, kroz dalji razvoj nacionalnog sistema infrastrukture kvaliteta.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović istakao je da su uspostavljanje i unapređenje sistema infrastrukture kvaliteta ključni za srpsku privredu i izvoz, jer je reč o sistemu koji omogućava privredi da proizvede kvalitetne i bezbedne proizvode za domaće i inostrano tržište.

„Srbija je izgradila sistem i uskladila veći deo svog zakonodavsta, standarda i tehničkih propisa u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU. Do sada je preuzeto 97 odsto standarda i oko 75 odsto tehničkih propisa. Ova oblast u pregovaračkom procesu ocenjena je kao jedna od najusaglašenijih“, rekao je Petrović. On je naglasio da uspostavljanje ovog sistema jeste naša obaveza na putu ka Evropskoj uniji, ali da ovo pitanje ne gledamo kao na obavezu, već kao mogućnost da srpske proizvode učinimo konkurentnim i našu privredu integrišemo u jedinstveno tržište Evropske unije, što jeste jedan od strateških ciljeva Republike Srbije. „Proces usklađivanja propisa i unapređenja čitavog sistema i dalje traje i zato je pomoć i podrška koju dobijamo kroz ovaj projekat dragocena“ rekao je državni sekretar.

V.d direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković rekla je da je Srbija krajem juna dobila Izveštaj o skriningu za Poglavlje 1 o slobodnom kretanju robe i da su uspostavljena dva merila za njegovo otvaranje. Ona se odnose na harmonizaciju zakonodavstva upravo u oblastima koje pokriva i projekat.

Predstavljanje projekta u Ambasadi Češke

„Smatramo da će nam ovaj tvining pomoći da brže i efikasnije ispunimo merila i što pre otvorimo Poglavlje 1 koje je jedno od ključnih poglavlja u pregovorima jer obuhvata jedno od četiri osnovne slobode u okviru jedinstvenog tržišta EU, te je važno da ga što pre otvorimo“, rekla je Milenković.

Ambasadorka Češke u Srbiji Ivana Hlavsova ukazala je da je saradnja sa Ministarstvom privrede uvek bila na visokom nivou i dodala da je važna razmena iskustva i saradnja budući da ta zemlja ima značajno iskustvo u oblasti testiranja kvaliteta proizvoda.

Ona je naglasila da je ova oblast važna za ekonomiju Srbije i da će projekat pomoći da se Srbija još više približi standardima EU.

Šef drugog sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolin istakao je da će EU nastaviti da pomaže Srbiji na putu evropskih integracija i usaglašavanju sa standardima.

Glavni cilj Tvining projekta „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti proizvoda u Republici Srbiji”, koji se finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije i budžeta Republike Srbije u ukupnoj vrednosti od 1.000.000 evra, je dalje unapređenje sistema infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji. Realizacija projekta je započeta 01. oktobra 2015. godine i trajaće 21 mesec.

Sredstva iz projekta će se koristiti za prenošenje važnog tehničkog zakonodavstva, jačanje kapaciteta nadležnih institucija i pružaoca usluga ocenjivanja usaglašenosti u Srbiji i podizanje svesti o ovoj oblasti.

Twinning projekat IKT