Aktuelnosti

Ukinut Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za nameštaj („Službeni glasnik RS”, br. 56/09)

Analizirajući važeće tehničke propise u ovoj oblasti i učestale primedbe privrede koja ukazuje na zastarelost i prevaziđenost zahteva definisanih standardima na koje se Pravilnik poziva, Ministarstvo privrede je utvrdilo da postoje razlozi za stavljanje Pravilnika van snage. Stavljanje van snage je izvršeno Pravilnikom o prestanku važenja Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za nameštaj objavljenim u "Službenom glasniku RS", br. 86/2015 od 14.10.2015. godine, a stupio je na snagu 22.10.2015.

Uloga standarda u obezbeđivanju pretpostavke o usaglašenosti sa bitnim zahtevima odgovarajućih evropskih tehničkih propisa je veoma značajna u procesu harmonizacije nacionalnog sa evropskim tehničkim zakonodavstvom. Dalje aktivnosti na usklađivanju sa evropskim standardima obavljaju se sinhronizovano sa aktivnostima evropskih organizacija za standardizaciju. U tom smislu preuzeti su standardi sa liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda koji se odnose na nameštaj.

Zahtevi za ove proizvode su uređeni Zakonom o opštoj bezbednosti proizvoda („Službeni glasnik RS”,, br. 41/2009) koji se primenjuje na sve proizvode, osim na proizvode za koje je posebnim propisom uređena njihova bezbednost. Imajući u vidu da u zakonodavstvu Evropske Unije ne postoje posebni propisi kojima bi ova oblast bila uređena, u cilju izjednačavanja rešenja u uporednoj pravnoj praksi u evropskom regionu i domaćeg zakonodavstva, a sa namerom da se doprinese podizanju konkurentnosti srpske privrede,  stavljanje van snage Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za nameštaj omogućava brže i efikasnije prilagođavanje tehničko-tehnološkom razvoju i podizanje konkurentnosti domaće privrede, kako na domaćem tako i na evropskom i drugim tržištima u ovoj oblasti.