Aktuelnosti

Ploče iverice i kontrolne kartice

Analizirajući važeće tehničke propise u oblasti ploča iverica i učestale primedbe privrede koja ukazuje na niz problema u primeni zahteva definisanih standardima na koje se propis iz ove oblasti poziva, Ministarstvo privrede je, izeđu ostalog, utvrdilo da ne postoji obaveza označavanja ploča iverica tzv. KONTROLNIM KARTICAMA.

U Republici Srbiji, ploče iverice koje se upotrebljavaju za proizvodnju nameštaja, za unutrašnje oblaganje prostorija, za ambalažu i slične namene, kao i furnirane ploče iverice dvostrano obložene sečenim ili ljuštenim furnirom, su predmet Naredbe o obaveznom atestiranju ploča iverica za opštu upotrebu i građevinarstvo („Službeni list SFRJ”, broj 61/83 - u daljem tekstu: Naredba).

U tački 3. Naredbe propisani su zahtevi koje ploče iverice moraju da ispune. Navedeni zahtevi se odnose na: dimenzije, vlažnost, debljinsko bubrenje, savojnu čvrstoću, zateznu čvrstoću upravno na površinu ploče i zapreminsku masu.

Dalje, tačka 4. Naredbe propisuje vrednosti karakteristika kvaliteta koje podležu ispitivanju. Drugim rečima, tačka 4. bliže određuje navedene zahteve iz tačke 3. koje ploče iverice moraju da ispune. U tom smislu, navedeni standardi se isključivo odnose na zahteve iz tačke 3, odnosno vrednosti karakteristika koje se isputuju. Standard SRPS D.C5.031 se ne primenjuje u celosti, već samo oni delovi koji se odnose na zahteve iz tačke 3.

S obzirom na izneto, a imajući u vidu da se zahtevi za ploče iverice propisuju Naredbom kao i da odredbe Naredbe ne sadrže zahteve koji se odnose na sadržaj formaldehida, tačka 9. standard SRPS D.C5.031 se ne primenjuje. Dakle, ne postoji obaveza označavanja ploča iverica kontrolnim karticama,sa podacima o nazivu i sedištu proizvođača, oznaci standarda, merama i tipom ploče i emisionoj klasi, definisanim tačkom 9. standard SRPS D.C5.031.