Aktuelnosti

Srpski znak usaglašenosti i ploče iverice

Za proizvode koji su zadovoljili zahteve Naredbe o obaveznom atestiranju ploča iverica za opštu upotrebu i građevinarstvo („Službeni list SFRJ”, broj 61/83 - u daljem tekstu: Naredba) izdaje se sertifikat (atest), i kako je predviđeno tačkom 10. Naredbe, proizvođač, odnosno uvoznik označava ploče iverice znakom usaglašenosti, međutim...

Odredbom člana 24. stav 4. Zakona propisano je da se oblik, izgled i sadržaj znaka usaglašenosti uređuje propisom koji donosi Vlada. Odredbom člana 31. stav 7. Uredbe o načinu sprovođenja ocenjivanja usaglašenosti, sadržaju isprave o usaglašenosti, kao i obliku, izgledu i sadržaju znaka usaglašenosti („Službeni glasnik RS“, broj 98/09 - u daljem tekstu: Uredba) određuje se oblik, izgled i sadržaj Srpskog znaka kroz Prilog 2 koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo, i propisuje se da je Srpski znak jedina oznaka kojom se potvrđuje da je proizvod koji se stavlja na tržište ili upotrebu u Republici Srbiji, usaglašen sa zahtevima srpskog tehničkog propisa. Dakle, na osnovu inostranih isprava o usaglašenosti nije moguće označavanje proizvoda Srpskim znakom usaglašenosti.

Takođe, u skladu sa članom 33. Uredbe bliže se propisuje način stavljanja i upotreba znakova usaglašenosti Pravilnikom o načinu stavljanja znakova usaglašenosti na proizvode, kao i upotrebi znakova usaglašenosti („Službeni glasnik RS”, broj 25/10). Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o izgledu i upotrebi znaka saobraznosti u sistemu atestiranja proizvoda („Službeni list SRJ”, broj 50/94) i Naredba o izgledu i upotrebi atestnog znaka („Službeni list SFRJ”, br. 4/79 i 31/81).

S obzirom na izneto, tačka 10. Naredbe se, u celosti, ne može primenjivati, a označavanje ploča iverica se vrši u skladu sa Pravilnikom o načinu stavljanja znakova usaglašenosti na proizvode, kao i upotrebi znakova usaglašenosti („Službeni glasnik RS”, broj 25/10).

Isto važi i za preostale naredbe o obaveznom atestiranju.