Aktuelnosti

Usvojena Uredba o izmenama i dopunama Uredbe o postupku prijavljivanja i načinu informisanja koji se odnose na tehničke propise, ocenjivanje usaglašenosti i standarde

Uredba je usvojena na Vladi 30. decembra i objavljena u Službenom glasniku RS, broj 114/15 od 31.12. 2015. godine

Imajući u vidu da su se evropska pravila koja se odnose na informisanje o standardima krajem 2012. godine promenila stupanjem na snagu Uredbe Evropskog Parlamenta i Saveta od 25. oktobra 2012. godine  br. 1025/2012, pojavila se potreba da se izvrši usklađivanje postojeće Uredbe o postuku prijavljivanja i načinu informisanja koji se odnosi na tehničke propise, postuke ocenjivanja usaglašenosti i standarde, odnosno prilagođavanje novim evropskim pravilima u oblasti standardizacije, u delu koji se odnose na javnost rada i plan donošenja standarda.

Uredba je u potpunosti usaglašena sa Direktivom Evropskog parlamenta i Saveta (EU) 2015/1535 koja se odnosi na prijavljivanje tehničkih propisa i pravila o uslugama informacionog društva.

Usvajanje navedene Uredbe deo je niza neophodnih zakonodavnih aktivnosti koje Republika Srbija preduzima kako bi kreirala pravni i institucionalni okvir za  sprovođenje obaveza koji se odnose na ispunjenje uslova za pristupanje Evropskoj uniji.