Aktuelnosti

Nedelja kvaliteta po 21. put

Jelena Popović, pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja otvorila je Nedelju kvaliteta 2012.

U uvodnom izlaganju g-đa Popović pozdravila je učesnike 21. po redu tradicionalne manifestacije, koja se u organizaciji Fonda za kulturu kvaliteta i izvrsnost 'FQCE' održava u Privrednoj komori Srbije, od 29. februara do 2. marta 2012. godine. Pomoćnik ministra je ukratko predstavila aktivnosti, odnosno rezultate Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja usmerene ka procesu pune harmonizacije zakonodavstva RS sa evropskim propisima u oblasti slobodnog kretanja robe. MERR  je nakon uspostavljanja horizontalnog pravnog okvira preuzelo najveći deo evropskih direktiva za proizvode iz svog delokruga (za mašine, elektromagnetsku kompatibilnost, električnu opremu, liftove, lična zaštitna oprema i dr.) čime je izvršeno usklađivanje tehničkih zahteva za proizvode koji se stavljaju na tržište. Takođe je nastavljen proces unapređenja institucija neophodnih za sprovođenje zakonskog okvira za slobodan protok robe (oblast standardizacije, akreditacije, metrologije, ocenjivanja usaglašenosti) i stvaranja uslova za njihovo punopravno članstvo u evropskim organizacijama, u cilju pune integracija RS u jedinstveno evropsko tržište.

Gospođa Popović je najavila da je MERR, uz podršku nemačke organizacije za tehničku pomoć - GIZ, započelo izradu analiza industrije i sistema za za ocenjivanje usaglašenosti R. Srbije što će predstavljati osnov za pripremu Strategije unapređenja infrastrukture kvaliteta. Donošenje ovog dugoročnog strateškog dokumenta ima za cilj uspostavljanje uravnoteženog, stabilnog i održivog sistema infrastrukture kvaliteta, usaglašenog sa potrebama i dugoročnim planovima industrije Republike Srbije.

Još jednom je podsetila učesnike - predstavnike industrije,  da je otvoren konkurs za dodelu Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost „OSKAR KVALITETA“ za 2012. godinu, koja će se i ove godine dodeliti pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.