Aktuelnosti

Objavljeno 13 novih CMCs iz oblasti termometrije

Dana 7. decembra 2020. godine Međunarodni biro za tegove i mere (BIPM) objavio je 13 novih mogućnosti merenja i etaloniranja (CMCs) Direkcije za mere i dragocene metale iz oblasti termometrije u bazi podataka KCDB 2.0.

Po prvi put objavljena je merna mogućnost etaloniranja Direkcije za mere i dragocene metale u podoblasti relativne vlažnosti, u etaloniranju svih vrsta etalona i merila realativne vlažnosti. Za sve korisnike usluga, Direkcija za mere i dragocene metale je sada i zvanično potvrdila obezbeđenje metrološke sledivosti u relativnoj vlažnosti u skladu sa Zakonom o metrologiji u Republici Srbiji, kao i obavezama nacionalnih metroloških institucija u okviru članstva u evropskim i međunarodnim organizacijama.

Takođe, u KCDB 2.0.potvrđena je i merna mogućnost etaloniranja u podoblasti temperature, i to u etaloniranju termoparova od čistih metala (Au/Pt, Pt/Rh), plemenitih metala (S i R tipa) i svih ostalih tipova metalnih termoparova na osnovu značajnih rezultata ostvarenih u međunarodnom poređenju EURAMET.T-S3, https://www.bipm.org/kcdb/comparison?id=337. Danas etaloniranje etalona najbolje klase tačnosti na temperaturi očvršćavanja bakra (1084,61 oS) možemo ponuditi privredi sa ukupnom proširenom mernom nesigunosti od 100 mK.

Više informacija u vezi SMS iz obalsti termometrije možete naći u bazi KCDB, BIPM, na linku Lista usluga Direkcije za oblast termometrije.

Vest preuzeta sa http://www.dmdm.rs/cr/Vesti.php