Zakonodavne novine

Objavljena je Uredba o izmeni Uredbe o znaku usaglašenosti

U „Službenom glasniku Repubike Srbije”, broj 23/2017 od 13. marta 2017. godine, objavljena je Uredba o izmeni Uredbe o načinu sprovođenja ocenjivanja usaglašenosti, sadržaju isprave o usaglašenosti, kao i obliku, izgledu i sadržaju znaka usaglašenosti, a ista stupa na snagu 21. marta 2017. godine.

Srpski znak usaglašenosti je oznaka kojom se potvrđuje da je proizvod koji se stavlja na tržište ili upotrebu u Republici Srbiji, usaglašen sa zahtevima srpskog tehničkog propisa, ako je tim propisom predviđeno njeno stavljanje. Imajući u vidu takav značaj Srpskog znaka usaglašenosti, budući da  isti predstavlja spoljnu manifestaciju uasglašenosti proizvoda sa bitnim zahtevima iz tehničkog propisa, kao i potvrdu da je njegova usaglašenost ocenjena prema propisanom postupku (modulu) ocenjivanja usaglašenosti, te da je za proizvod izdata odgovarajuća isprava o usaglašenosti, potrebno je da isti poseduje jasan vizuelni identitet. S obzirom na navedeno, jasno je da Srpski znak usaglašenosti mora biti jasno vidljiv, čitljiv i neizbrisiv.

Izmenom Uredbe o načinu sprovođenja ocenjivanja usaglašenosti, sadržaju isprave o usaglašenosti, kao i obliku, izgledu i sadržaju znaka usaglašenosti („Službeni glasnik RS”, broj 98/2009) postignuto je preciziranje boja kojima Srpski znak usaglašenosti mora biti predstavljen u cilju kompletiranja njegovog vizuelnog identiteta.